Za 12 okt '24 20:15
Anneke van Giersbergen
Een van de veelzijdigste stemmen van...
Nieuw werk van een bekende noordelijke theatermaker en van een aanstormend talent
‘Stormram’ is een nieuw concept dat afgelopen seizoen voor het eerst langs verschillende theaters in Noord-Nederland trok met een double bill. In dit dubbelprogramma maakt u kennis met nieuw werk van een bekende professionele theatermaker en van een aanstormend talent, beiden met hun wortels in Drenthe, Friesland of Groningen. Elke avond wordt afgesloten met een nagesprek tussen publiek en makers.
In het Dagblad van het Noorden stond een advies: “Kom nou maar gewoon, het is altijd leuker dan een avond voor de tv.”
www.platformstormram.com
Olivia Newton-John had groot gelijk toen zij in 1981 aandrong op fysieke activiteit met haar hitsong ‘Let’s get physical’. Lichamelijke beweging is namelijk heel belangrijk voor een goede gesteldheid. Maar we moeten het geestelijke niet vergeten natuurlijk! Daarom komt podiumkunstenaar Douwe Dijkstra met de voorstelling ‘Let’s get mental’ waarin Douwe de mogelijkheden onderzoekt voor een nieuw muziekgenre, namelijk ‘therapiepop’. Met nummers als ‘Sk sk sk sk skematherapie’, ‘Van je links naar rechts, van je EMDR’ en ‘Ik wil ketsen met mijn psycholoog’ onderzoekt Douwe of de popcultuur gebruikt kan worden als bad voor een onderwerp als geestelijke welzijn. Hierbij tapt hij uit zijn ruime ervaring die hij heeft opgedaan in zijn opleiding tot psycholoog en de vele uren die hij zelf op de bank van zijn therapeut heeft gelegen. Dus ben je depressief, loop je tegen een burn-out aan of wil je dat te allen tijde voorkomen? Dan is ‘Let’s get mental’ de voorstelling voor jou!
ʻLife & Timesʼtoont het complexe labyrint waarin sommige kinderen zich door de speling van het lot bevinden door een mix van fysieke beeld, taal, een verhalende soundscape en een dynamische sculptuur.
WAAROM
Op 9 september 2016 verschijnt in het NRC Handelsblad het droeve bericht van de dood van Jordy Brouillard in Gent. Na vijftien jaar in jeugdinstellingen te hebben geleefd wordt hij op zijn achttiende op straat gezet, dan eindigt immers de jeugdzorg. Hij redt het niet alleen en sterft in een tentje door hitte en ondervoeding.
Hierdoor geraakt voelt theatermaker Veerle Van Overloop de noodzaak om de omstandigheden te onderzoeken die ertoe leiden dat jongeren zo dramatisch vast komen te zitten inde maatschappij. Anonimiteit is er mede de oorzaak van dat ze als politiek instrument worden ingezet, of andersom: vergeten worden en uit het zicht gebracht. Veerle wil deze kwetsbare jongeren uit de vergetelheid halen en ze als mens aanwezig maken.
Het hart van ons verhaal is het personage van Michael K uithet boek ʻLife & Timesof Michael Kʼ van
J.M. Coetzee. Michael K. is een sociaal beperkte jongeman die zijn doodzieke moeder terug wil brengen naar haar geboortegrond. Onderweg overlijdt de moeder. Met haar as ineen doosje, zet Michael de reis voort. Wat volgt is een apocalyptisch relaas van een jongen die niet genoeg van de wereld begrijpt om zich erin te kunnen handhaven.
ʻ I K B E N A L S E E N M I E R D I E Z I J N H O L N I E T K A N V I N D E N ʼ
We trekken een parallel tussen deze Michael K en de jongeren inde gesloten jeugdinstellingen in Nederland anno 2022. Wie zijn die jongeren? Wat zit er in hunʻrugzakʼen hoe moeilijk is het voor hen om zich te verhouden tot onze complexe maatschappijwaar heel wat sociale vaardigheden worden vereist wil je je draai erin kunnen vinden?
WIE ENWAT
Voor Life & Timeswerken we met een aantal jongeren uiteen gesloten jeugdzorginstelling in Groningen.Hun stemmen vertolken het verhaal van Michael K. en vormen het hart van de soundscape. Daarnaast werken we met een excellent artistiek teambestaande uit performers Olympia Kotopoulos en Matija Franjes, componisten Niels van Damen Fons Herder en kunstenaarscollectief WERC.
Voorde voorstellingʻLife & Timesʼheeft WERC de kunstinstallatieʻTensegrityʼontworpen en gebouwd. ʻTensegrityʼ is een performatieve installatie die in verbinding staat met de voorstellingen door WERC wordt aangestuurd.