Navigatie overslaan

Rough Sleeper Rising Star

Inclusief  drankje

Ervaar het theater op een pure en intieme manier en kom naar één van de voorstellingen Klein vanBeresteyn. Tijdens deze voorstellingen zit je met maximaal 50 personen op het podium, vlakbij de artiesten. Laat je verrassen door de magische sfeer die ontstaat. De programmering is iedere avond anders, van cabaret tot toneel of muziek.

Anne Jan Toonstra

Anne Jan Toonstra toerde jarenlang langs de theaters als cabaretier. Gaandeweg werd steeds duidelijker dat zijn grootste kracht de muzikale was. Hij schreef zo’n zestig Engelstalige nummers, de één nog mooier dan de ander. In dit theaterconcert brengt Anne Jan zijn debuutalbum ‘Rough Sleeper Rising Star’ uit 2024 ten gehore, aangevuld met nieuwere nummers uit zijn pen. Het zijn allemaal prachtige composities vol sferische klanken met een filmisch karakter: “Heel veel beeldenopwekkende, mooie melodieën, ondersteund door arrangementen met emotie en met ook de nodige grandeur-momenten.” (VPRO 3voor12). Dagblad van het Noorden schreef: “De mooiste debuutplaat die ik in tijden heb gehoord.” Anne Jan wordt begeleid door zijn strijkerssectie.

De pers over het album ‘Rough Sleeper Rising Star’:
VPRO 3voor12:
“Heel veel beeldenopwekkende, mooie melodieën, ondersteund door arrangementen met emotie en met ook de nodige grandeur-momenten. Toonstra zingt in het Engels en er is een buitengewone hoofdrol voor zijn virtuoze pianospel. Het muzikantschap staat bij dit album duidelijk voorop.”

Dagblad van het Noorden:
“De mooiste debuutplaat die ik in tijden heb gehoord. Denk aan Rufus Wainwright, Yann Tiersen, Ben Folds; maar dan ‘gewoon’ uit Groningen.”

NOTA BENE
Anne Jan brengt dit concert solo of met strijkorkest bestaande uit:
viool: Hanneke Rolden | cello: Sebastiaan Wiering | contrabas: Frank Fiedler

composities, zang en piano: Anne Jan Toonstra

www.annejan.nl

Mijn naam is te klein geworden

Inclusief drankje 

Ervaar het theater op een pure en intieme manier en kom naar één van de voorstellingen Klein vanBeresteyn. Tijdens deze voorstellingen zit je met maximaal 50 personen op het podium, vlakbij de artiesten. Laat je verrassen door de magische sfeer die ontstaat. De programmering is iedere avond anders, van cabaret tot toneel of muziek.

T A M A R maakt poëtische popliedjes. Buitengewone verhalen over het alledaagse. Melodieus,  persoonlijk, met ruimte genoeg op de stippellijntjes.

 Liedjesschrijver en zangeres T A M A R (Tamar Tanasale, 1984) heeft zichzelf bevrijd. Eenmaal buiten de muren van haar geloof, de kerk en relatie vond ze angst, verdriet en eenzaamheid. Maar ook nog meer liefde, levenslust, vrijheid en autonomie. Ze vond haar wortels dichterbij dan verwacht.

In ‘Mijn naam is te klein geworden’ vertelt en zingt T A M A R over opgroeien met zorgen over haar moeder en de houvast die zij vond in haar geloof en binnen de gemeenschap. Maar ook over haar huwelijk die begon op haar negentiende en over loslaten van alles wat ooit zekerheid bood. Haar dappere en vermakelijke reis naar zelfbeschikking is onstuimig. Persoonlijk en herkenbaar voor iedereen die graag geliefd wil worden om wie die is.

Tekst & zang: T A M A R
Regie: Karin Noeken

“Toen ik voor het eerst een lied van Tamar hoorde, dacht ik meteen: wauw, wat is dit? Ik zocht meer van haar muziek op en draaide het dagen achter elkaar. Werd meegenomen naar een unieke wereld. Door de teksten, maar ook zeker door de muziek en de zang. Prachtig!”
Daniël Lohues (componist, zanger, producer)  

“De liedjes van Tamar zijn zo rijk en puur. Ze raakt me altijd meteen met haar warme stem en haar unieke manier waarop ze haar verhaal vertelt.”
Stéphanie Struijk (zangeres, liedjesschrijver)

“Tamar haar liedjes zijn verrassende, filmische verhaaltjes die ze heerlijk zingt. Haar taal is boeiend en haar geluid is zoet. Live is ze ook te gek en ze straalt haar warmte gewoon het publiek in.”
Colin Mooijman (beroepsmatig kletsmajoor)

“Tamar is ontwapenend en oprecht, met een stem die je raakt en waar je naar blijft luisteren! Poëtisch, verhalend en humor, wat wil je nog meer.” Karin Noeken (regisseuse)

“Nadat ik haar plaat op de platenspeler had gelegd en ik de eerste nummers hoorde, wist ik meteen; ik wil TAMAR in ons theater hebben!
Mooie teksten, fijne stem en lekkere muziek. Ik kan niet wachten totdat ze het toneel in Roden betreedt.”
Jacob Frölich (Directeur / Programmeur Theater & Cinema de Winsinghhof )

 

Zaterdag 27 & zondag 28 september zijn er allemaal activiteiten in vanBeresteyn. Wij laten graag zien wat wij in huis hebben met presentaties, workshops, theater, rondleidingen en veel muziek. Het programma van OET! wordt binnenkort bekend gemaakt.

Fado para Sempre

Inclusief garderobe en drankje

Maria de Fátima levert al ruim vijftig jaar de proeve van fadobekwaamheid af, sinds ze in 1974 op haar twaalfde de belangrijkste zangcompetitie van Lissabon ‘Á Grande Noite do Fado’ won. De in de Lissabonse volkswijk Boavista geboren en getogen zangeres zong zij aan zij met legendarische artiesten als Amalia Rodrigues, Tony de Matos en Camané. In 2016 werd ze voor haar bijdrage aan de Portugese cultuur onderscheiden met de prestigieuze Ordem do Infante D. Henrique.

“Warm, bereikbaar en vol hartstocht. Haar uithalen zijn prachtig. Goed getimed, niet over de top en vol passie”, zo omschreef het Haarlems Dagblad ooit haar kwaliteiten. Die laat ze opnieuw horen in ‘Fado para Sempre’, waarin Maria een ode aan het niet altijd makkelijke leven brengt. Hou de zakdoek bij de hand, want slechts weinigen kunnen het verlangen, de heimwee en pijn van de Portugese ziel zo overtuigend en met zoveel emotie overbrengen als zij.

www.mariadefatima.com

Inclusief drankje

Ervaar het theater op een pure en intieme manier en kom naar één van de voorstellingen Klein vanBeresteyn. Tijdens deze voorstellingen zit je met maximaal 50 personen op het podium, vlakbij de artiesten. Laat je verrassen door de magische sfeer die ontstaat. De programmering is iedere avond anders, van cabaret tot toneel of muziek.

Als je naar de vogels kijkt zie je de bochten in de weg niet, en beland je in de sloot. Marit Nygård doet haar best er steeds weer uit te klimmen. Ze vertolkt de zoektocht naar kleine verhalen; over een sukkel zijn – of eenmansorkest, goedkope huismerk wijn en fluiten op de fiets.

Samen met haar band de Medemensen komt ze naar het theater om te vertellen over vallen en opstaan – maar vooral met heel veel muziek!

 

Zoveel Meer Try-Out

Inclusief garderobe en drankje

 spel: Claudette Verhulst en Elsbet Remijn | regie: Wil van der Meer

Een sonate spelen van Beethoven, een prelude van Scriabin, een fuga van Bach: kunst met een grote K! Een vleugel volgooien met spijkertjes en een piano vol met pingpongballen en dan maar eens horen hoe het klinkt: kunst met een nog grotere K.

Beth & Flo stellen zich de vraag wanneer iets kunst is. Ze zouden het moeten weten, want ze zijn aan het conservatorium ingewijd in de ‘grote kunst’ van de klassieke muziek. En nu maken ze ‘kleinkunst’. Alsof hun bijzondere mix van virtuoos pianospel, sprankelende liedjes en absurdistische humor niet groots is. In ‘Zoveel meer’ staat een ding vast: bij deze nieuwe voorstelling krijg je méér. Meer cabaret. Meer klassieke muziek. Veel meer Beth & Flo!

Theaterkrant over ‘Ander onderwerp’:
“Samen op de piano is Beth & Flo het allerfijnste wat er is. (…) De muziek is prachtig.”

www.bethflo.com

Eén van de 70’s

Inclusief garderobe en drankje

Als retrofetisjist en kind van de jaren 70 kijkt Beuving naar wat er de afgelopen halve eeuw is veranderd in het dagelijkse leven. Want waar zijn de gemacrameede plantenhangers (waar het water altijd doorheen liep) en de letterbakken (stofnesten) toch gebleven? De jaren 70 was de tijd van de Grote Drie. Beuving wekt ze via imitaties tot leven en kijkt door hun ogen naar toen en naar nu. Zo zingt hij als Wim Sonneveld: Er was geen Facebook, geen mobiel, je was nog mens en geen profiel en vrienden kwamen op visite. Als Toon Hermans laat hij weten dat hij in de trein in de jaren 70 in een rookcoupé wel eens stiekem niét gerookt heeft. Als Wim Kan heeft hij het over NAVO-secretaris generaal Rutte die het slagveld op komt rijden op de fiets, met een appel in de mond en nog net niet op z’n hoofd. Ook muzikaal laat hij de seventies herleven, van Ramses Shaffy tot Amanda Lear en van Deep Purple tot Iggy Pop.

De pers over Ernest Beuving:
De Stentor:
“Een multitalent met een ijzersterke zangstem, vlijmscherpe imitaties en hij improviseert ongelooflijk soepel.”

Leeuwarder Courant:
“Beuving laat weer horen over wat voor een voortreffelijke zangstem hij beschikt.”

De Telegraaf:
“Niemand is bestand tegen hem, een mond als een mitrailleur en altijd een voltreffer op het juiste moment. Zijn rake imitaties vallen in de smaak evenals zijn melancholische liedjes.”

Meppeler Courant:
“Gevatte alleskunner met voortreffelijke opgebouwde en gezongen liedjes. Niet alleen zijn buigzame stem maar ook zijn vindingrijkheid brengen het publiek van het lachen naar het brullen.”

tekst, muziek, spel, zang en gitaar: Ernest Beuving | gitaar, tweede stem en kunstfluiten: Erik Raayman | Jurriaan Boerstoel: piano, licht en geluid

www.ernestbeuving.nl

 

 

Meesters

Meesterpianist Jeroen van Veen en meesterverteller Fred Delfgaauw brengen een theatraal pianoconcert met vier meestercomponisten in de hoofdrol: Mozart, Beethoven, Chopin en Satie. Ze komen als levende personages uit de mist van de rijke cultuurgeschiedenis naar de dag van vandaag. Terwijl Jeroen op virtuoze wijze beroemde werken vertolkt, brengt Fred de componisten tot leven. Zo worden deze componisten bezoeker op hun eigen pianoconcerten. Door deze bijzondere vorm van theater-in-een-concert vertellen zij persoonlijke verhalen uit hun leven, maar spreken ze zich ook uit over het heden. En de verteller kan vragen wat hen heeft bewogen om die meesterwerken voor de eeuwigheid te scheppen.

‘Meesters’ is een unieke vertelvorm, zowel met muziek als met woorden, letterlijk uit de mond van de grootmeesters zelf.

 

Het Nieuwe Goed en Stormram presenteren samen Nieuwe Noordelijke Makers. Eén avonden, twee noordelijke theatermakers. Laat je verrassen door het nieuwste uit de Noord Nederlandse theaterwereld.

Het Nieuwe Goed en Stormram op één avond 

Platform Stormram presenteert nieuwe noordelijke makers. Het Nieuwe Goed doet dat ook. Op 23 mei komen beide komen beide initiatieven samen in vanBeresteyn. Op deze avond zie je naast Erik de Boer namens Stormram, ook de makers van Het Nieuwe Goed.

HET NIEUWE GOED

‘Als de dag van gisteren’

Weet je het nog? Romantiek, vervreemding en ontwrichting door nostalgie; Als de dag van gisteren. Wordt in fragmenten meegenomen op een reis door de tijd en uitgenodigd om weg te dromen in (constructies van) herinneringen. Het gras was vroeger groener, toch?

Het Nieuwe Goed is een collectief van zeven Drentse makers uit diverse kunstdisciplines (muziek, spoken word, theater). De makers ontmoetten elkaar in april voor het artist-in-residence traject en ontwikkelden samen deze interdisciplinaire performance.

STORMRAM

Erik de Boer – Stofkruimels en brooddeeltjes 

Erik de Boer heeft een breed palet: hij is niet alleen performer, maar ook dichter en beeldend kunstenaar. In zijn werk speelt hij graag met taal en de verwachtingen van het publiek. Zijn werk is geïnspireerd op de dada-traditie.

Een poëtische voorstelling over het kleine met grote waarde en het grote met kleine waarde. Over hoe een klein geluidje uit kan lopen tot iets groots. Over hoe grtoe dingen worden weggestopt als iets met weinig urgentie.

Stofkruimels en Brooddeeltjes komt voort uit een gelijknamige bundel, maar een avond Erik de Boer is meer dan alleen poëzie. Werkend vanuit beeldende kunst, poezie en performance is Erik de Boer een unieke verschijning die steeds weer weet te verrassen. Erik de Boer laat zich inspireren door het dadaisme of dada; een culturele protestbeweging die tijdens de Eerste Wereldoorlog ontstond. De gemene deler in deze stroming is weerstand tegen de schijnheiligheid van ‘het moderne leven’. Dada-kunstenaars maakten gebruik van beeldende kunst, poezie, theater en grafisch ontwerp en het werk was veelal absurd, chaotisch en druk.

Elke avond wordt afgesloten met een nagesprek tussen publiek en makers.

           Stormram met Dubbelprogramma Noordelijk Theatertalent

 

Klein vanBeresteyn - Kurt Defrancq met de De Poppendokter

Inclusief drankje

Ervaar het theater op een pure en intieme manier en kom naar één van de voorstellingen Klein vanBeresteyn. Tijdens deze voorstellingen zit je met maximaal 50 personen op het podium, vlakbij de artiesten. Laat je verrassen door de magische sfeer die ontstaat.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een Joodse familie gedeporteerd. Een klein meisje ontsnapt aan de gruwel omdat zij kort daarvoor is ondergebracht bij een gezin op het platteland. Haar speelkameraadje, zoon van collaborateurs, blijft achter met haar pop. Als kind gaat de betekenis van dit vreselijke gebeuren aan hem voorbij, maar als hij volwassen is knaagt er een gemis dat hem nooit meer zal los laten. Vele jaren later stapt een vrouw zijn poppenwinkeltje binnen, waar hij werkt als poppendokter. Ze hebben elkaar veel te vertellen…

‘De Poppendokter’, naar de roman van Diane Broeckhoven, is een verhaal dat brandend actueel blijft. Zij die het meegemaakt hebben, zijn er niet meer of zwijgen uit angst of schaamte. Toch moet deze geschiedenis worden verteld, zodat oud en jong ervan doordrongen raken dat dit nooit meer mag gebeuren. Want de dreiging van een oorlog is groot en figuren met een drang naar een nieuwe orde hebben zich op verkiesbare plaatsen gezet. De tijd dringt… De Vlaamse acteur Kurt Defrancq vertelt, de livemuziek is van Guido Desimpelaere.