Navigatie overslaan

Koffieconcerten op de zondagmorgen

Het symfonie-orkest speelt een afwisselend concert met licht klassieke muziek en filmmuziek.

Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de betekenis van de muziek, wat heeft de componist bedoeld met zijn compositie en hoe geeft het orkest daar vorm aan. En uiteraard wordt er kennis gemaakt met de musici en hun instrumenten.

Er is ruimte voor het stellen van vragen. Op die manier wordt de bezoeker betrokken bij de muziek. De concerten zijn geschikt voor kinderen en dan natuurlijk met een kopje chocolademelk!

De koffieconcerten zijn verder op:

zondag 3 maart ’24
zondag 21 april ’24

Educa Symfonia is opgericht door vanBeresteyn en het Veenkoloniaal Symfonie Orkest. Het orkest voert bijzondere projecten uit, zoals het begeleiden van popmuziek, geven van educatieve concerten voor kinderen en volwassenen. Er wordt nauw samengewerkt met de Muziek-, Dans- en Theaterschool.

 

 

Rinkel en Saar naar de onderwaterwereld’! (2+)

Rups Rinkel en lieveheersbeestje Saar gaan op avontuur! Vanuit de tuin komen ze door het magische belletje van Rinkel in een betoverende wereld onder water, waar ze van alles beleven en zeedieren ontmoeten, zoals een zeepaardje. De prikkelarme voorstelling met handpoppen is interactief en afwisselend, aansluitend op de spanningsboog van kinderen (vanaf 2 jaar).

Komt u ook meegenieten met uw kleintjes van het verhaal en de liedjes?

Duur: +/- 40 minuten (geen pauze)

The Flying Dutchman and its Amazing Percussion World

De Vliegende Hollander is een legendarisch spookschip waarvan word gezegd dat het nooit een haven zou kunnen bereiken, gedoemd om voor altijd de oceanen te bevaren. In dit concert wordt het publiek ondergedompeld in de verhaallijn van kapitein Bernard Fokke, de leider van de scheepsbemanning van De Vliegende Hollander. Eens in de zeven jaar krijgt hij de kans om het vasteland te bereiken om de zijn ware liefde te vinden wat hen van de vloek zal verlossen. De muziek begeleidt de verschillende momenten van het verhaal en creëert een sfeer waarin het publiek zich een deel van de crew voelt. Dit concert biedt het publiek een percussie-solistenrepertoire dat etnische, klassieke en hedendaagse percussiemuziek in combinatie met verhalen vertelling. De percussiewereld is een wereld op zich en veel mensen weten er niet echt van. Wanneer hen wordt gevraagd naar het concept percussie, denken de meesten aan drumkits of de instrumenten die worden gebruikt in populaire of commerciële muziek. Dit project bevat een andere visie op deze enorme wereld die
percussie wordt genoemd. De artiesten zullen de soundtrack voor dit enge en gepassioneerde verhaal uitvoeren met instrumenten vanaf het allereerste begin van de mensheid, met instrumenten die duizenden jaren geleden werden gebruikt voor religieuze rituelen, tot de moderne tijd, wanneer de technologie ons leven heeft veranderd. Het concert is gericht op luisteraars van alle leeftijden. Dit is een concert om met het hele gezin van te genieten. Gabriel Samuel (slagwerker), Tim Leegte (vertelling) en Femke van den Bergh (basklarinet).

Fashionevent - Highlandfashion

Mode, bubbels en een catwalk, vanBeresteyn en ondernemend Veendam bundelen hun krachten op 11 oktober. De rode loper wordt uitgerold en de bubbels gaan open. De diverse modezaken zoeken de mooiste najaarsmode en najaarstrends voor jullie uit en onze eigen modellen showen dit op de catwalk in de theaterzaal. Vond u de vorige edities al een spektakel? Dan staat u deze editie heel wat te wachten!  Met het thema Highlandfashion waant u zich in de Schotse Hooglanden en ontdekt u de adembenemende mode voor het najaar en het winterseizoen.

DJ Peter Mans zorgt, net als alle voorgaande edities, voor de muziek tijdens de fashionshow. Kortom, als dit geen feestje wordt!

 

Chaos in het sprookjesbos! (4+)

Het belooft nu al de leukste dag van het jaar te worden, want Pip en Pelle komen naar je toe dit theaterseizoen! Samen met hun trouwe en knotsgekke vriend Arie de Postbode zetten ze de zaal op z’n kop van het lachen.

Als Pip & Pelle een bijzondere en sprookjesachtige opdracht krijgen, begint de verwarring en is de chaos compleet! Rondvliegende veren, zingende heksen, springende boerderijdieren, huppelende prinsessen, mysterieuze fakirs en dansende groenten. Alles komt in hoog tempo voorbij! De kinderen kunnen meezingen, meedansen en vooral meegenieten! Misverstanden, gekke capriolen, verrassende wendingen, domme boeven en vooral heel veel hilariteit! Kortom: alle ingrediënten zijn aanwezig voor een doldwaze komedie, voor de hele familie!

De kinderen kunnen verkleed komen in hun favoriete sprookjesfiguur!

Familiedisco inclusief lunch

Kom dansen en springen op de klanken van DJ Irish tijdens deze familiedisco!

Neem je pappa en/of mamma mee, opa en/of oma, broer en/of zus en ga lekker los!

Na het dansen heb je natuurlijk enorme trek gekregen en daarom staat er een lunch klaar vanaf 12.30 uur in ons Grand Café.

Meld je snel aan want er is beperkt plek! 

Duo: Peter Cramer (piano) en Eleanore Tan (cello)

Docent Kunstencentrum Peter Cramer (piano) had vanaf 1994 een duo met cellist Maarten Boasson en trad op als duo in binnen- en buitenland. In het buitenland heeft het duo onder meer concerten gegeven in New York, Wenen en Parijs. Na het overlijden van zijn collega heeft hij lang niet in deze vorm opgetreden. Tot 2021 toen hij een concert gaf met docente cello Eleanore Tan van het Kunstencentrum ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van de muziekschool.
Eleanore Tan werd op haar 14e aangenomen bij de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam en studeerde bij Jan Ype Nauta en Michel Strauss aan het Prins Claus Conservatorium. Tegenwoordig geeft zij elke woensdag les in de Klinker en speelt de rest van de week met het Noordpool Orkest en vele andere projecten in binnen- en buitenland. Het repertoire van het duo omvat zowel bekende klassieke sonaten als minder bekende stukken.

Tijdstip: 10.00 uur
Locatie: Foyer

Trio Annefloor Plantinga

Als viooldocente vindt Annefloor Plantinga het belangrijk om eigen talenten te ontdekken. Ongeacht niveau brengt ze graag haar passie voor de viool over. Zelf heeft ze vanaf haar tiende les gehad van bevlogen vioolpedagogen en in verschillende (jeugd)orkesten gespeeld.

Annefloor studeerde viool aan het Prins Claus Conservatorium en deed een master Kunsteducatie. Ze heeft vele prijzen gewonnen op verschillende concoursen, waaronder het Britten vioolconcours. In 2017 richtte ze haar eigen Strijkwartet Puellae op. Daarnaast speelt ze met dit trio en diverse orkesten.

Annefloor Plantinga (viool) met Nino Natroshvili (viool) en Lois van Malenstein (cello)

Tijdstip: 10.45 uur en 12.30 uur
Locatie: Veenkoloniaal Museum

Duo: Greta Gutuleac (piano) en Melissa van Voorst (zangeres)

Liften wie doet dat nou nog? Wij, een Groningse pianiste en Friese sopraan nemen je graag mee.

De route gaat langs Franse muziek over de mooiste liefdesverhalen.

We navigeren via het verlangen van onbereikbare liefdes, langs onvoorwaardelijke liefde van moeders voor hun kind in een wiegenlied. De liefde voor de zee de zon en de maan. Maar eindigen niet voordat we op ‘Chemin d’Amour’ het pad van de liefde, de voorstelling uit zwieren. Behalve bekende componisten passeert ook een vrouwelijke componiste de revue. Greta, de pianiste, zal Melanie Bonis die avond laten klinken met muziek voor piano solo en als duo met Melissa. Mel Bonis zoals ze haar werk ondertekende, had een turbulent leven, een gedwongen huwelijk, en een verboden liefde waardoor ze geïnspireerd bleef om muziek te schrijven.

Tijdstip: 11.30 uur
Locatie: Foyer

Educa Symfonia o.l.v. Esther van Dijk

‘Educa Symfonia’ is opgericht door Cultuur & Congrescentrum vanBeresteyn en het VKSO, het orkest van de Veenkoloniën. Inmiddels is er een nauwe samenwerking met de Muziek-, Dans- en Theaterschool. Het orkest staat onder leiding van dirigent Esther van Dijk en voert bijzondere projecten uit, zoals het begeleiden van popmuziek en het geven van educatieve concerten voor kinderen en volwassenen.

Regelmatig geeft het orkest een koffieconcert in de foyer van Cultuur & Congrescentrum vanBeresteyn. Op het repertoire staat licht klassieke muziek en filmmuziek.
Elke donderdagavond repeteert het schoolorkest vanaf 19.00 uur boven de bibliotheek.

Tijdstip: 13.00 uur
Locatie: Foyer

 

The Northern Consort

The Northern Consort speelt oude muziek, van begin 17e tot begin 19e eeuw, op authentieke instrumenten. Zo af en toe wordt ook recenter repertoire gespeeld. Het ensemble heeft zich de afgelopen tien jaar ontwikkeld tot een ensemble van een hechte groep musici die elke keer weer tot het uiterste gaan om de muziek op een spannende en frisse manier op het podium te krijgen. Met deze filosofie heeft ze een veelheid aan thematische en grensoverschrijdende programma’s gebracht. Talrijke dichters, schrijvers, acteurs, tekenaars, zangers en solisten hebben hun kunsten samen met het ensemble ten toon gespreid. We noemen: Thomas Rosenboom, Toon Tellegen, Tonnus Oosterhof, Rutger Kopland, Random Collision, Jos van Veldhoven en Thomas von der Dunk.

Tijdstip: 14.00 uur
Locatie: Veenkoloniaal Museum

Voorstelling: BREEK

Hoe lijm je verloren vriendschappen en hoe breek je met nare gewoontes? Twaalf dagen lang werkten jonge dansers, spoken word artiesten, muzikanten en producers aan een voorstelling rond het thema ‘Breken en lijmen’. Het resultaat is BREEK. (spreek uit BREEKPUNT). BREEK. is een spannende voorstelling met dans, media, muziek en spoken word!

Bekijk hier de teaser

Tijdstip: 14.00 uur
Locatie: Nedmagzaal

Bestel hier uw vrijkaart

Winkler Prins Harmonie

Sinds 1994 staat het orkest onder leiding van Jack Horst die ooit zelf als leerling in het orkest speelde. De Winkler Prins Harmonie heeft diverse buitenlandse concertreizen gemaakt o.a. naar Tsjechie ,Duitsland en Zwitserland en Canada.

Op deze middag brengt het 40 man/vrouw tellend orkest een prachtige afsluiter van OET! met harmonie-film- en musicalmuziek.

Tijdstip: 16.00 uur
Locatie: Foyer

Groningen zeillt: Knutsel je eigen bootje!

Kom bootjes knutselen in het Veenkoloniaal Museum! Passend bij de lopende expositie ‘Goningen zeilt’ kan je een eigen bootje maken.

Tijdstip: 10.30 uur en 14.00 uur
Locatie: Veenkoloniaal Museum

Familie Disco met DJ Irish + Lunch

Kom dansen en springen op de klanken van DJ Irish tijdens deze familiedisco!

Neem je pappa en/of mamma mee, opa en/of oma, broer en/of zus en ga lekker los!

Trek gekregen na het dansen in de Familie disco? Eet een broodje pindakaas, chocoladepasta of kaas in ons Grand Café

Tijdstip: disco 11.30 uur / lunch 12.30 uur
Locatie: Foyer

Meld je hier aan voor de familiedisco + lunch

Workshop Muziek op Schoot

Samen met je kindje of kleinkindje gaan we in deze cursus muziek ervaren en maken. Daarbij komen spelenderwijs veel liedjes aan bod, waarbij ondersteunde materialen worden gebruikt. Er wordt gezongen, gedanst, geluisterd, bewogen en ook zijn er muziekinstrumentjes, waarop de kinderen zelf mogen spelen.

Aanmelden kan via vanberesteyn@veendam.nl

Tijdstip: 11.30 uur
Locatie: Balletzaal MDT

Groninger Museum Tour: Maak, doe en verwonder je in het minimuseum

Het Groninger Museum trekt eropuit! Een Airstream caravan omgetoverd tot minimuseum reist door de provincie, inclusief een bezoek aan vanBeresteyn. Het Groninger Museum werkt samen met de ELJA Foundation om kinderen en jongeren op een speelse manier in aanraking te laten komen met kunst en cultuur. In het minimuseum gaan kinderen en jongeren samen met museumdocenten aan de slag met een creatieve workshop. Naast het bezoeken van festivals is het minimuseum de komende twee jaar ook te vinden op verschillende basisscholen en middelbare scholen, culturele centra, buurthuizen en andere evenementen in Groningen.

Het thema van de tour is ‘A Better Place’. Met dit onderwerp gaan we samen met kinderen en jongeren aan de slag om na te denken over hoe je van je eigen omgeving een betere plek kan maken.

Meer informatie over de Groninger Museum Tour vind je hier.

Tijdstip: 14.00 – 17.00 uur
Locatie: Museumplein

Open dag Muziek-, Dans en Theaterschool Veendam

Start van een nieuw muzikaal seizoen! Kom langs, kijk en luister wat de Muziek-, Dans- en Theaterschool Veendam (MDT) allemaal te bieden heeft! Probeer een instrument, zing mee, speel mee en ontdek wat je graag (beter) zou willen leren. Muziek-, dans- en theaterdocenten en leerlingen staan klaar om je van alles te vertellen over de verschillende lessen en mogelijkheden. Maar alleen even rondneuzen, presentaties kijken en de sfeer proeven kan natuurlijk ook!

14.00 uur – Barokensemble MDT – Foyer
14.20 uur – Duo – Veenkoloniaal Museum – Door leerlingen theaterschool
15.00 uur – Tess & The Fellas – Foyer
15.20 uur – Duo – Veenkoloniaal Museum
15.45 uur – Dans Demo – Foyer
16.30 uur – Duo – Veenkoloniaal Museum
16.30 uur – Zang Demo – Foyer

Op de 2e verdieping in de Muziek- Dans en Theaterschool zelf staan de docenten klaar om een rondleiding of workshop te geven dus neem vooral een kijkje!

Chris & the Bare Minimums

Geworteld in Veendam en geschoold aan de MDT in van Beresteyn speelt Chris & the Bare Minimums een thuiswedstrijd. Reken op een set gevuld met roots & rock classics uit den ouden doosch, moderne blues en americana afgewisseld met eigen werk. Wegens afwezigheid van de naamgever gezongen door aspirant zangers.

Steven Hanemaaijer – gitaar
Jelmer Roosjen -bas
Loek Nijsten – drums
Koen Heeringa – gitaar

Tijdstip: 16.30 uur
Locatie: Foyer

Seizoenspresentatie Theater vanBeresteyn

Ook dit jaar presenteren wij met trots ons nieuwe theaterprogramma tijdens de Seizoenspresentatie op zaterdag 23 september tijdens OET! Een feestelijke avond met live previews. We nemen u in vogelvlucht mee door ons programma van het komende seizoen en u kunt direct onze nieuwe en uitgebreide brochure mee naar huis nemen.

Bestel hier uw ticket

Rondleiding theater en filmhuis

Altijd al een kijkje achter de schermen willen nemen bij het theater en filmhuis?

Sluit aan bij de rondleiding!

Tijdstip: 10.00 uur
Locatie: Foyer vanBeresteyn

Rondleiding Museum

Altijd al een kijkje willen nemen het Veenkoloniaal Museum?

Sluit aan bij de rondleiding!

Tijdstip: 11.00 uur
Locatie: Foyer vanBeresteyn

Muzikaal bewegen voor het brein

Muzikaal bewegen voor het brein is een lezing annex workshop die de kracht van muziek inzet voor de vitaliteit van onze hersenen en daarmee voor onze zelfstandigheid. We gaan op prachtige muziekstukken diverse dansoefeningen doen, die ook vanuit de stoel meegedaan kunnen worden door diegenen die moeizaam ter been zijn. Kom ook ervaren wat muziek kan doen voor jouw brein!

Tijdstip: 14.00 uur
Locatie: Foyer

Voorlezen + schilderworkshop

Kom naar de gratis kinderworkshop schilderen met voorlezen in de Bibliotheek Veendam!

We lezen voor uit het boek “Het Muizenhuis” van Sam en Julia en daarna ga je onder begeleiding van een AKKA kunstenaar een kunstwerkje schilderen. Je kunstwerkje wordt geëxposeerd tijdens de Kinderboekenweek 2023 in Salon vanBeresteyn. Hoe leuk is dat!

Schrijf je in om verzekerd te zijn van een plekje in deze workshop, je bent van harte welkom. Leeftijdscategorie: 4 t/m 10 jaar.

Tijdstip: 14.30 uur
Locatie: Cursusruimte Bibliotheek

 

Inschrijven workshop

Nick Bult Boogie and Blues Band + Blueprint

Beter dan dit wordt het niet. Als een stoomtrein dendert dit clubje door de geschiedenis van Boogie en Blues. Met twee oud-docenten van de Muziek-, Dans- en Theaterschool (Nick en Andre) en MDT  gitaardocent, bandcoach en Parkstad Studio engineer Wietze Koning.

Blueprint zendt het optreden uit en voegt singer-songwriter Jim Keller toe aan dit programma. Thomas Kaldijk uit Veendam heeft als Americana-ambassadeur al 25 jaar zijn wekelijkse internetradioprogramma Blueprint. Honderden bands en artiesten uit binnen- en buitenland haalde hij naar Veendam.

Tijdstip: 17.00 uur
Locatie: Foyer

Meer info over Nick Bult Boogie and Blues Band

Big MDT Band plus guests

Onder leiding van Harry Broekman repeteert dinsdagavond vanaf 19.00 uur de swingende big band van de muziekschool. Muziek vanaf de jaren 50 tot en met nu met saxen, koper en rhytmsectie. Het gaat hierbij met name om het plezier in het samen muziek maken, waarbij het hoogst haalbare uit de groep wordt gehaald. Samen treden ze op met in een arrangement van Harry Broekman. Gastdirigent bij dit concert is saxofonist Will Jasper.

Tijdstip: 19.30 uur
Locatie: Foyer

 

Lezing: Groningen Zeilt!

Lezing door directeur Hendrik Andries Hachmer over de Veenkoloniale Zeevaart in aansluiting op de expositie in het Veenkoloniaal Museum.

Tijdstip: 19.30 uur
Locatie: Veenkoloniaal Museum

Noordpool Troupe

De Troupe is het jonge zusje van Noordpool Orkest en bestaat uit jonge muzikanten tussen de 14 en 23 jaar uit Groningen, Friesland en Drenthe. Zij krijgen de kans om de uitdagende muziek van Noordpool Orkest te spelen onder begeleiding van ervaren Noordpool-musici. Vaak zijn deze talentvolle jongeren al onderdeel van een orkest, maar als ‘Trouper’ kunnen zij projectmatig orkestmuziek van hun eigen generatie spelen. In een korte ‘guerilla’-periode van drie repetities werken zij toe naar een concert. Zo maken zij kennis met en krijgen begeleiding in de specifieke techniek en ritmes van moderne muziek.

Klik hier voor meer info over Noordpool Troupe

Tijdstip: 20.30 uur
Locatie: Nedmagzaal

Bestel hier uw vrijkaart

Spelochtend Breinbieb

We gaan op Wereld Alzheimerdag beginnen met een maandelijks terugkerende spelochtend. Voor ouderen is er de mogelijkheid om spelletjes te komen doen in de bibliotheek. Op dit gezellige koffiemomentje staat er koffie en thee klaar om er samen een leuke ochtend van te maken.

Tijdstip: 10.30 uur
Locatie: Cursusruimte

Rondleiding vanBeresteyn en Veenkoloniaal Museum

Altijd al een kijkje achter de schermen willen nemen bij het theater en filmhuis?

En bent u nieuwsgierig naar het museum?

Dit is uw kans!

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Foyer vanBeresteyn

Jazz Quintet G5

Dit hardbop ensemble is gevormd op initiatief van trompettist Bas van den Broek in 2022 rond twee oud-leerlingen van de MDT: Martijn Bick en Nick Borchers. Hardbop is een specifieke jazzstijl met invloeden uit blues en gospel uit de jaren 1950/1960. Invloeden zijn Cannonball Adderly, Art Blakey, Clifford Brown en Miles Davis.

Bas van den Broek – trompet en flugelhorn, Joost Koster – tenorsaxofoon, Nick Borchers – piano, Michael Nieuwenweg – bas, Tom Vos – drums

Tijdstip: 16.00 uur
Locatie: Foyer

Tassen drukken in het Elab

Bedruk je eigen OET! Tas. We gaan in twee groepen tassen drukken. De eerste groep start om 18.00 uur en de tweede om 19.00 uur.

Je kunt een leuke tekst of afbeelding bedenken om op je tas te drukken. Kom hem in de bibliotheek zelf ontwerpen en ga naar huis met je eigen ontworpen tas.

Per ronde kunnen maximaal 10 mensen meedoen.

Aanmelden voor groep 18.00-19.00 uur KLIK HIER OM AAN TE MELDEN
Aanmelden voor groep 19.00-20.00 uur KLIK HIER OM AAN TE MELDEN

Tijdstip: 18.00 uur + 19.00 uur
Locatie: Cursusruimte Bibliotheek

 

Dungeons and Dragons avond

De Bibliotheek Veendam organiseert een avond in het teken van Dungeons and Dragons (D&D), een wereldberoemde ‘role-playing game’.

D&D is een verhalend spel waarbij je onder leiding van een spelleider, ook wel Dungeon Master (DM) geheten, samen met een groep medespelers op avontuur gaat en mysteries oplost en monsters verslaat. Misschien ken je dit spel al wel een beetje omdat je naar Stranger Things kijkt?

Ben jij ook benieuwd naar hoe je dit spel speelt, hoe je een karakter maakt of ben je simpelweg op zoek naar een groep mensen waarmee je dit spel samen kunt spelen? Meld je dan snel aan en ga mee op avontuur! Heb je nog nooit D&D gespeeld? Geen zorgen, onze collega Jelte zal jullie dan als DM meenemen door een tof verhaal.

De avond is gratis en duurt van 19.00 – 22.00 uur.

De activiteit is geschikt voor jongeren vanaf 14 jaar. 

Tijdstip: 19.00 uur
Locatie: Bibliotheek

Schrijf je hier in

Koopavondconcert

De koopavondconcerten vinden elke donderdagavond plaats in de Foyer van vanBeresteyn.
Deze avond krijgt u een selectie van verschillende regionale artiesten te zien en te horen.

Tijdstip: 19.30 uur
Locatie: Foyer