Navigatie overslaan

In 2021 hebben de gitaristen Hendrik Jan de Jong en Remco de Haan het innovatieve gitaarduo Guitar Bizarre opgericht. Hendrik Jan staat aan de basis van de pop/rockband Nemesea en Remco is voormalig lid van het Groningen Guitar Duo. De achtergrond van beide musici is hiermee totaal verschillend en dit biedt het duo de mogelijkheid om muziek uit twee culturele sectoren op een vernieuwende manier met elkaar te verbinden.

De gitaristen spelen op (zowel klassieke als western) akoestische gitaren en maken deels gebruik van zelf gecomponeerde backing tracks. Deze combinatie geeft de muziek een geheel eigen en origineel karakter en levert een nieuwe benadering van zowel klassieke muziek als verschillende andere stijlen op. Het repertoire bestaat uit eigen arrangementen van klassieke muziek, arrangementen van nummers uit de pop- en jazz wereld en eigen composities.

Guitar Bizarre stelt een breed publiek in staat om op een laagdrempelige manier kennis te maken met een nieuwe benadering van klassieke en moderne muziek. Het duo creëert een stijl waarbij de scheiding tussen klassieke muziek en andere vormen van moderne muziek  veranderd wordt naar een succesvolle, innovatieve en avontuurlijke combinatie van deze stijlen.

De entree is €5 inclusief het kopje koffie of thee

Onder leiding van de nieuwe dirigent Esther van Dijk, zorgt Symfonieorkest ‘Educa Symfonia’ voor een afwisselend concert met licht klassieke muziek en filmmuziek. Deze keer onder andere van Mozart en Bizet, een boerendans en Klezmermuziek. En een bijzondere uitvoering van ‘Halleluja’ van Lennard Cohen in een bewerking van Gert Slagter, klarinettist in het orkest én met zang van Aebele.

In februari speelde Educa Symfonia mee in de Ensemblemaand van de Muziek-, Dans- en Theaterschool. Leerlingen speelden mee met het orkest. Ook bij dit koffieconcert spelen een paar leerlingen mee, waaronder andere Aebele!

Zoals gebruikelijk wordt er ook het nodige verteld over de muziek en de componisten. En zoals altijd is er weer veel interactie met het publiek.

 

********

‘Educa Symfonia’ is opgericht door Cultuur & Congrescentrum vanBeresteyn en het VKSO, het orkest van de Veenkoloniën. Inmiddels is er een nauwe samenwerking met de Muziek- Dans- en Theaterschool ontstaan.

Cultuur & Congrescentrum vanBeresteyn biedt het publiek en de musici op deze manier een prachtige muzikale ontmoeting!

15.00-15.45 uur GRATIS WORKSHOP: Spelend op reis door muziekland

Docent: Siska Sennema

Bij de eerste schreden op het muzikale pad gaat het niet om het leren bespelen van een instrument, maar staat het plezier in het gezamenlijk muziek maken voorop. Dit geld het sterkst voor de groepen 1, 2 en 3 van de basisschool, waar zang en beweging centraal staan.

In deze workshop gaan we bezig met klankstaven, boomwhackers en zingen. Als je dit leuk vindt kun je instromen in de wekelijkse lessen op de 2e etage en je inschrijven om vanaf april elke week te gaan zingen, muziekspelletjes doen, bewegen, op instrumentjes spelen, luisteren naar allerlei soorten muziek en nog veel meer. Het belangrijkste is: samen muziek maken.

Geschikt voor groep 1, 2 en 3

Meld je aan via vanberesteyn@veendam.nl, of bij de kassa tijdens openingstijden

16.15-17.00 uur GRATIS WORKSHOP: Musicalklas

Docent: Marijne Venhuizen

Sta jij het liefst altijd in de spotlights? Droom je van de hoofdrol in één van de gaafste musicals? Voel jij je helemaal thuis op het podium en zie jij jezelf al voor een volle zaal op Broadway staan? Dan is de Musicalklas echt iets voor jou of voor je zoon of dochter! Een workshop waar iedereen de kans krijgt te ontdekken waar je talent ligt. Samen werken we naar een heus musicalmoment toe waarbij docent dans en zang de groep op het podium zet. Zelf speelde zij ook in diverse musicals na haar opleiding aan Lucia Marthas en de zangopleiding voor musical en kan doorverwijzen naar de juist zangles of dans- of theatergroep van de MDT.

Geschikt voor groep 4, 5, 6, 7 en 8

Meld je aan via vanberesteyn@veendam.nl, of bij de kassa tijdens openingstijden

Giordano Mor

I am Mor Giordano, an Italian trombonist currently based in the Netherlands. During my master’s degree, I deepened the extended techniques of the trombone language to approach the contemporary musical world.

This language is unique and enthralling, it takes the audience into evocative environments. It creates mysterious and intriguing atmospheres, but also more relaxing and meditative moments.

This is exactly where the idea of this project started. Taking the audience from tension to meditation. From the hustle and bustle of the city and work to the ease of holidays and pleasant moments.

Moreover, there is another important topic I want to deliver, the awareness of climate change, something that is really influencing our daily life. Nowadays, climate change is a topic that affects everyone without exception. Humanity has created irreparable damage through their reckless pursuit of progress. We cannot go back, but we can go forward. The need for change is irrefutable and small daily actions can help us progress, together.

The program features contemporary Italian composers employing innovative trombone techniques discovered while searching for new sonorities that are reflective of the sounds of the natural world.

Each piece utilizes a different ensemble to show how collaboration and union can lead to something engaging and purposeful art.

Femke van den Bergh

De nieuwe generatie musici en componisten brengen hun muziek naar de nieuwe generatie luisteraars. Het zal het conservatieve imago van klassieke muziek afstoffen, wat een jongere generatie motiveert om naar een klassiek concert te komen.

Vraag iemand naar de basklarinet en ze hebben waarschijnlijk geen idee wat het is. Als je dan zegt dat het een grote klarinet is, denkt men direct aan het orkest, maar de basklarinet is zoveel meer! Het is een instrument met talloze mogelijkheden en er is al een prachtig solo-repertoire voor geschreven. Met dit project wordt de basklarinet in de schijnwerpers gezet.
De basklarinet maakt mensen snel nieuwsgierig omdat hij niet de typische klassieke klank heeft. De gemiddelde mens houdt van muziekgenres als pop, techno, dance, misschien metal of chansons of levenslied, maar deze mensen zullen waarschijnlijk niet snel naar een klassiek concert gaan, dus waarom zou je de muziek niet naar hen toe brengen? Een bar, een populaire muzieklocatie, een festival, dansfeest, het kan niet gek genoeg zijn. Met als doel klassieke muziek en de basklarinet te laten horen en zien aan een breed publiek, met speciale aandacht voor een jongere generatie (20-30 jaar) door te experimenteren met invloeden van verschillende muziekstijlen en andere kunstvormen.

Maar wat maakt pop, techno, dance etc populairder dan klassieke muziek? Het heeft een zeer sterke beat! De basklarinet is meer een melodisch instrument dus er is een ritme instrument nodig en het beste instrument daarvoor is natuurlijk percussie! Daarom zullen er ook stukken voor basklarinet/tape en basklarinet/percussie gespeeld worden.

Voor kinderen van 4 tot 7 jaar is er nu ook een minidisco. Van 16.00 uur tot 17.00 uur mogen ze dansen met een ouder, opa of oma, oom of tante of een begeleider.

Trek je glitter outfit aan, neem je bling bling mee en swing lekker mee met DJ Irish. De kinderen worden verwelkomd met iets lekkers. Het is ook mogelijk om een drankje of wat lekkers te kopen. Wie weet dans jij 7 januari in je mooiste outfit op de dansvloer in vanBeresteyn.

Er is altijd voldoende begeleiding aanwezig en het personeel heeft ogen en oren overal. Veiligheid staat in vanBeresteyn altijd voorop!

De leeftijd voor de middag is van 4 tot en met 7 jaar

Voor kinderen van 4 tot 7 jaar is er nu ook een minidisco. Van 16.00 uur tot 17.00 uur mogen ze dansen met een ouder, opa of oma, oom of tante of een begeleider.

Trek je glitter outfit aan, neem je bling bling mee en swing lekker mee met DJ Irish. De kinderen worden verwelkomd met iets lekkers. Het is ook mogelijk om een drankje of wat lekkers te kopen. Wie weet dans jij 7 januari in je mooiste outfit op de dansvloer in vanBeresteyn.

Er is altijd voldoende begeleiding aanwezig en het personeel heeft ogen en oren overal. Veiligheid staat in vanBeresteyn altijd voorop!

De leeftijd voor de middag is van 4 tot en met 7 jaar

Met Bart Ryan, Edwin Jongedijk en Marcel Scherpenzeel

Roots radioprogramma Blueprint viert haar 25-jarige jubileum met een speciale avondeditie in vanBeresteyn.
In deze speciale aflevering zijn blues/folk gitarist Bart Ryan uit Nashville te gast, Sunken Lands, de nieuwe band van Edwin Jongedijk en de Marcel Scherpenzeel Band met een tribute to Rory Gallagher.

Thomas Kaldijk (initiatiefnemer) over Blueprint:  ‘De naam van mijn radioprogramma is vernoemd naar een albumtitel van mijn grote held, de Ierse bluesgitarist Rory Gallagher. De eerste aflevering van Blueprint werd in april 1998 uitgezonden via Radio Parkstad, nu RTV1, de omroep voor Veendam, Stadskanaal en Borger Odoorn. Behalve wekelijkse studioafleveringen maak ik sinds 2004 ook afleveringen met publiek en live gasten. Mede op initiatief van de ‘grote’ muziekpromotor Bé Wever en Rob Janssen, eigenaar van Grand Café Janssen en Janssen startten deze live afleveringen in november 2004 vanuit dit befaamde Grand Café. Helaas werd het pand door brand verwoest en werden de sessies in 2008 voortgezet vanuit theater vanBeresteyn. Is het theater niet beschikbaar dan is Grand Café Java de vervangende locatie’.

Blueprint richt zich met name op de americana waar muziekstijlen zoals country, blues, soul en singersongwriters onder vallen. Het programma is wekelijks op zondag van 13.00 – 14.00 uur te beluisteren bij www.rtv1.nl  en tevens de hele week in een lange internetaflevering bij rootsparadise.com/blueprint

Net Alsof (try-out)

Briefje van Jochem Myjer

Lief publiek,

Na ruim vier jaar afwezigheid sta ik te popelen om jullie weer te zien. Eigenlijk is het altijd de bedoeling in een tekst als dit om te vertellen waar de nieuwe show over gaat. Maar de leukste  kinderfeestjes waren vroeger altijd de feestjes waar op de uitnodiging stond: ‘Neem je zwembroek mee, maar ik ga niet zeggen wat we gaan doen’. Toch?

Liefs,
Jochem Myjer

 

NB! De kaartverkoop verloopt via Djebber, een ticketplatform van impresariaat De Keet voor cabaret & comedy. Hier koopt u op een veilige en eerlijke manier smarttickets voor populaire voorstellingen.

Koop hier uw ticket via Djebber

Fashionevent

In samenwerking met alle ondernemers in Veendam, staat het hele Paasweekend in het teken van mode. Op 5 april is de aftrap met een grote een grote fashionshow met het thema Circus. De rode loper wordt uitgerold, de bubbels gaan open en een grote catwalk wordt gebouwd. DJ Peter Mans draait deze avond en Charlie Productions zorgt voor het entertainment. Kortom, het is weer tijd voor een feestje.

Het weekend van 7, 8 & 9 april zijn er allerlei activiteiten en leuke acties in het centrum van Veendam.