Navigatie overslaan

Zo 4 jun '23

Twijstried

In Soort bie soort willen een boerenjongen en een stads meisje samen een toekomst opbouwen. Hun ouders zijn het daar echter niet mee eens, want 'soort bie soort'! Net als in het origineel wordt in deze komedie onder regie van Tim van der Molen Gronings en Nederlands gesproken. Komen de Groningers van Ommeland en Stad anno 2023 dichterbij elkaar? Hoort 'soort nog bie soort'?

Soort bie soort

Op zondag 4 juni presenteert Grand Theatre de voorstelling Soort bie soort, gespeeld door Toneelvereniging Tot Ons Genoegen (T.O.G.) en Rederijkerskamer “Vooruitgang”. De uit Nieuwolda afkomstige toneelverenigingen spelen het gelijknamige blijspel van Benjamin Broekema uit 1932 dat door schrijver Nic Bruckman in een nieuw jasje is gestoken.
In Soort bie soort willen een boerenjongen en een stads meisje samen een toekomst opbouwen. Hun ouders zijn het daar echter niet mee eens, want ‘soort bie soort’! Net als in het origineel wordt in deze komedie onder regie van Tim van der Molen Gronings en Nederlands gesproken. Komen de Groningers van Ommeland en Stad anno 2023 dichterbij elkaar? Hoort ‘soort nog bie soort’?

De thematiek van de voorstelling vertoont paralellen met de historie van de toneelverenigingen. De verschillen in culturele achtergrond van beide verenigingen (arbeiders en herenboeren) maken dat ook nu nog veel inwoners van Nieuwolda alleen bij de een óf bij de ander naar de jaarlijkse uitvoering gaan kijken. Een samenwerking leek ondenkbaar, want ‘soort bie soort’! Voor het eerst sinds 75 jaar staan de in het Gronings spelende Toneelvereniging T.O.G. en de in het Nederlands spelende Rederijkerskamer “Vooruitgang” samen op het podium.

Credits Soort bie Soort:
Regie: Tim van der Molen
Tekst: Nic Bruckman
Productie: Jolien Akkerman
Kostuums: Dolinda Toepoel, Trees Feldbrugge
Decor: Bas de Bruijne
Foto’s en aftermovie: Johanneke Dijkstra
Ontwerp: Anne Caesar van Wieren
Spelers: Alinda Nieuwzwaag, Arend Hadderingh, Brenda Geertsema, David Naafs, Engel Boven, Gea Huisman, Gineke de Vries, Johan Fransen, Jolanda Mulder, Marit Bult, Sabine Kokee en Tineke Kruit.
Naar een idee van Lenny Bulthuis
Met dank aan Pauline Broekema
Benjamin Broekema Foto: collectie Pauline Broekema
Spelers Soort bie Soort Foto: Tim van der Molen

Kaartverkoop uitsluitend online.

Kaartverkoop

Informatie

Tijdstip

  • 04 jun 19:30