Navigatie overslaan

Za 1 jul '23

Swingin' Groningen

Vijf jazzconcerten met vrije inloop!

Nick Borchers kwartet

Locatie: Terras

De jongste jazzpianist op het festival is oud-leerling Nick van de Muziek-, Dans en Theaterschool Veendam. Met zijn broer Richard had hij jaren les op de Veendammer Muziekschool en speelde in jazzensembles en popbands. Zo werden ze velen malen winnaar van de WP Talentenjachten in diverse combinaties (o.a. met zang leerling  Michelle Veldhuis/Voice Kids 2017).

Nick verliet de muziekschool om jazzpiano te gaan studeren aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Zijn broer speelt in big bands als Want 2 Swing Assen en de Sage Band in Groningen met professionele spelers. Het kwartet speelt tijdens Swingin’Groningen mainstream jazz composities in een klassieke bezetting met Richard Borchers op tenorsax.

Line-up:

Nick Borchers – Piano
Richard Borchers – Tenorsax
Joost van der Bijl – Bas
Christian Rockeman – Drums

Tony Hoyting Trio

Locatie: Foyer

Tony Hoyting groeide op in Drenthe, in het noorden van Nederland. Op jonge leeftijd begon hij met drumlessen, later begon hij thuis piano te spelen en pianolessen te volgen. In 2002 begon hij de studie Jazz Piano aan het Prins Claus Conservatorium. Hier studeerde hij bij Jasper Soffers, Marc van Roon, David Berkman en Michael Moore. Tony Hoyting speelt in veel kleine combo’s, maar ook in grotere ensembles zoals de bekroonde bigband Stageband uit Groningen waarvoor hij ook muziek schrijft (o.a. ‘Samba Azul’, opgenomen op ‘Journey to het hart’, 2014). Daarnaast arrangeerde hij voor Want2Swing Big Band en het Noordpool Orkest.

Met het project ChamberJazz laat het trio van pianist Tony Hoyting akoestische jazz horen, in een bezetting van alleen snaarinstrumenten, waardoor je alle details hoort. De jazzvariant van kamermuziek dus. Van het plectrum langs de gitaarsnaren, de vingers langs de bassnaren en de hamers tegen de pianosnaren.
Deze bezetting vindt zijn oorsprong in de trio’s van onder andere Nat King Cole en Oscar Peterson.
Het Tony Hoyting trio grijpt ook terug op muziek uit deze tijd, gecombineerd met eigen composities en eigentijdse arrangementen.

Tony Hoyting – Piano
Allard Gosens – Gitaar
Marco Kerver – Bas

Harvey Mercera Angulo Latino (Latinjazz)

Locatie: Jonckheren Zaal (2e verdieping)

Harvey Mercera is docent aan de Muziekschool in Veendam. Als pianist, componist en multi-instrumentalist studeerde hij cum laude af aan het Prins Claus conservatorium. Muziek overbrengen is zijn passie. In Veendam en Winschoten doet hij dat met bands, djembé en aan de piano. Het kwintet brengt swingende jazz met Caraïbische, Afrikaanse, Amerikaanse en Europese invloeden naar Veendam. De band is opgericht door de Friese bassist Oeds Bouwsma. Bouwsma is behalve jazzbassist ook gespecialiseerd in Afrikaanse en Surinaamse stijlen. Harvey komt uit een beroemde muzikantenfamilie op Curacao. Hij speelt in een groot aantal bands, van jazz en funk tot afrobeat.

Harvey Mercera – Piano
Laurens Blinxma  – Saxofoon
Oeds Bouwsma -Bas
Gabi  Matei -Drums
Majo Lacevic – Percussie

 

Sander Thijsen Jazzaholics

Locatie: Foyer

Sander Thijsen is een jonge Nederlandse pianist / improvisator met een transparant geluid en een delicate aanraking, waarvan de muziek is gekenmerkt door eenpuntige focus en gevoeligheid. Schuurmachine treedt regelmatig op in binnen- en buitenland (in het verleden o.a.: Nederland, Denemarken, Noorwegen, Duitsland, Italië, België, Roemenië, Bulgarije, VS). Hebben studeerde jazzpiano aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en het Rytmisk Musikkonservatorium in Kopenhagen, hij is zowel actief als leider als als sideman in verschillende groepen, zowel nationaal als internationaal. Na een optreden in het Concertgebouw in Amsterdam in 2012 werd Sander uitgenodigd te spelen in Carnegie Hall (New York) met oa Karsu Dönmez.

Naast dit, Sander heeft met verschillende groepen prijzen gewonnen, waaronder de tweede prijs van de Prinses Christina Concours en een Leidse Jazz publieksprijs. Sander woont momenteel in Groningen (Nederland) en is zowel een actieve muzikant en opvoeder. Actuele ensembles zijn onder meer TPO en het Sander Baan Quartet. Ook heeft hij meerdere CD’s opgenomen. Naast zijn muzikale activeiten heeft hij ook ruime ervaring met het geven van pianolessen aan mensen van alle achtergronden en leeftijden. “Het geven van pianolessen is voor mij een manier om deze passie te delen met anderen.”

Sander Thijsen – Piano
Sander Baan – Saxofoon
Jan-Ruerd Oosterhaven – Contrabas
Jeroen van Olphen – Drums

Diederik Idema Smederij Jazzparty XXL

Locatie: Foyer

Diederik Idema is pianist en afgestudeerd aan het Noord Nederlands Conservatorium. Hij is actief als optredend muzikant in diverse settings, en is sinds 1991 wekelijks jamsessieleider en programmeur  in café de Smederij in de stad Groningen. Die jazzserie is uitgegroeid tot de langst lopende jazzconcertserie van Nederland! Ook heeft hij een opnamestudio en geeft hij les als pianodocent bij VRIJDAG waar hij de jazzafdeling leidt. De muziekgenres die hij bij voorkeur speelt zijn jazz, Latin en funk. De afgelopen jaren was hij mede programmeur van Swingin’Groningen.

Line-up

Diederik Idema – piano
Jose Zwerink –  zang
Kurt Weiss – trompet
Will Jasper – saxofoon
Bert Pfeiffer -trombone
Hans Lass – contrabas
Sebastian Demydczuk – drums

Informatie

Tijdstip

  • 01 jul 19:00

Locatie

Verschillende locaties