Dinsdag 14 november 2017

Maarten van Rossem

Kalm en overwogen, ietwat bedenkelijk en cynisch, maar altijd grondig voorbereid en met kennis van zaken.

Maarten van Rossem

vanBeresteynlezing

Na de aanslagen van 9/11 werd Maarten van Rossem bekritiseerd omdat hij té relativerend zou zijn geweest. Later werden de meningen bijgesteld en Van Rossem werd gewaardeerd om zijn nuchtere en realistische kijk.Bij Van Rossem geen opgeklopt gedrag, drukke bewegingen, schaterende taferelen of speculatieve beweringen: altijd kalm en overwogen, ietwat bedenkelijk en cynisch, onveranderlijk in uiterlijk en gedragingen en vooral grondig voorbereid en met kennis van zaken. Maarten is altijd zijn eigen koers blijven varen. Hij werd twee keer afgewezen als hoogleraar omdat hij wars is van bestuurlijk gedoe. Hij presenteerde zijn eigen ‘glossy’, wat zo’n succes werd dat er meer dan 47.000 exemplaren van werden verkocht.
Om hem te horen spreken over de Amerikaanse politiek, over het terrorisme, over de Europese problematiek of bijvoorbeeld over de Bijbel en de Koran, is een belevenis en een niet na te vertellen opeenstapeling van wetenswaardigheden, feiten en weldoordachte bevindingen. Van Rossem laat het vervolgens aan de toehoorders over om zelf hun conclusies te trekken: hij heeft alleen maar een grote spiegel voorgehouden, waarin dan wel het wereldbeeld wordt geschetst, maar waar het eigen bekrompen gedrag nog duidelijker uit naar voren komt.
Laat je verrassen door ‘De Slimste Mens’ en trek de conclusie dat achter die wat norse baritonstem een uiterst positief verhaal schuilgaat over zelfreflectie en vertrouwen in de toekomst.

een norse bariton met een uiterst positief verhaal..