Navigatie overslaan

Met Bart Ryan, Edwin Jongedijk en Marcel Scherpenzeel

Roots radioprogramma Blueprint viert haar 25-jarige jubileum met een speciale avondeditie in vanBeresteyn.
In deze speciale aflevering zijn blues/folk gitarist Bart Ryan uit Nashville te gast, Sunken Lands, de nieuwe band van Edwin Jongedijk en de Marcel Scherpenzeel Band met een tribute to Rory Gallagher.

Thomas Kaldijk (initiatiefnemer) over Blueprint:  ‘De naam van mijn radioprogramma is vernoemd naar een albumtitel van mijn grote held, de Ierse bluesgitarist Rory Gallagher. De eerste aflevering van Blueprint werd in april 1998 uitgezonden via Radio Parkstad, nu RTV1, de omroep voor Veendam, Stadskanaal en Borger Odoorn. Behalve wekelijkse studioafleveringen maak ik sinds 2004 ook afleveringen met publiek en live gasten. Mede op initiatief van de ‘grote’ muziekpromotor Bé Wever en Rob Janssen, eigenaar van Grand Café Janssen en Janssen startten deze live afleveringen in november 2004 vanuit dit befaamde Grand Café. Helaas werd het pand door brand verwoest en werden de sessies in 2008 voortgezet vanuit theater vanBeresteyn. Is het theater niet beschikbaar dan is Grand Café Java de vervangende locatie’.

Blueprint richt zich met name op de americana waar muziekstijlen zoals country, blues, soul en singersongwriters onder vallen. Het programma is wekelijks op zondag van 13.00 – 14.00 uur te beluisteren bij www.rtv1.nl  en tevens de hele week in een lange internetaflevering bij rootsparadise.com/blueprint

Entree is gratis

Het trio Wouter Planteijdt speelt een muzikale theatervoorstelling. In deze voorstelling krijgt het publiek een inkijkje in de hobbelige start van Wouter zijn muzikale loopbaan. Het trio bestaat uit Wouter, Gerco en Mischa. De liedjes hebben een meer open en akoestisch geluid dan zijn liedjes uit zijn Sjako! tijd. Ze passen het beste in het genre Americana, roots, blues, pop en soms hoor je een jazzy-sound.

Eind 2019 verscheen het album ‘Wouter Planteijdt – Bullhorn’. Dit album kwam zowel digitaal als op cd en vinyl uit bij Zip Records. De recensies waren lovend en ook de première in De Kleine Komedie was volgens het Parool zeer geslaagd: “Dit is een man die muziek in- en uitademt” aldus Mike Peek.

Inmiddels is zijn tweede album ‘Bullhorn II’ uit.
Naast Mischa Porte (drums) en Gerco Aerts (contrabas) zijn er bijdragen op het album te horen van JB Meijers (pedalsteel), Jan Kooper (saxen), Bert Boeren (trombone), Kim Snelten (mondharmonica), Rudi de Graaff (percussie), Monique Klemann (zang), Jeroen Den Hengst (zang) en Leo Bouwmeester (piano).

Over Blueprint

Het radioprogramma Blueprint is in april 1998 van start gegaan. Op vrijdag 21 april 2023 viert Blueprint het 25 jarig jubileum vanuit theater vanBeresteyn met optredens van blues/folk gitarist Bart Ryan uit Nashville, Sunken Lands, de nieuwe band van Edwin Jongedijk en de Marcel Scherpenzeel Band met een tribute to Rory Gallagher. Blueprint is vernoemd naar een albumtitel van mijn grote held, de Ierse bluesgitarist Rory Gallagher. Behalve wekelijkse studioafleveringen maak ik sinds 2004 ook afleveringen met publiek en live gasten. Mede op initiatief van de ‘grote’ muziekpromotor Bé Wever en Rob Janssen, eigenaar van Grand Café Janssen en Janssen startten deze live afleveringen in november 2004 vanuit dit befaamde Grand Café. Helaas werd het pand door brand verwoest en werden de sessies in 2008 voortgezet vanuit theater vanBeresteyn. Is het theater niet beschikbaar dan is Grand Café Java de vervangende locatie. Blueprint richt zich met name op de americana waar muziekstijlen zoals country, blues, soul en singersongwriters onder vallen. Het programma is wekelijks op zondag van 13.00 – 14.00 uur te beluisteren bij www.rtv1.nl

Klik hier voor meer info

Quatro tour – Levenslijn

Met twee geweldige muzikanten gaat Ralph op zoek naar de muzikale momenten die voor hem beslissend zijn geweest, zoals de ontmoeting in 2004 met Harry Muskee in Amen, de legendarische zanger van Cuby and the Blizzards. Harry beloofde hem meteen een theatertour van twee seizoenen en schreef een aanbevelingsbrief voor Ralph. Twee jaar later speelde hij op het biljart in Grolloo, toen Harry met pensioen ging en 65 jaar werd. Zo werd de daarop volgende tour ‘Route 65 & Route 66’ afgetrapt.

Deze avond in vanBeresteyn vertelt Ralph over zijn ontmoeting met Elmore James van Dodewaard in Roosendaal en daaruit voortvloeiend zijn ontmoeting met Junior Wells. Alsook zijn ontmoeting met Alvaro de la Fuente, een Spaanse gitarist die Ralph introduceerde in de flamenco en jazzpianist Harmen Fraanje die Ralph in contact bracht met Thelonious Monk.

Harry Muskee over Ralph:
Harry Muskee van Cuby and the Blizzards ontmoette Ralph de Jongh in 2004 en schreef een aanbevelingsbrief: ‘Ik stond in de gelagkamer van Café de Amer een biertje te drinken en hoorde dat er een voorprogramma was. Nu let ik meestal niet zo op voorprogramma’s, maar dit keer hoorde ik een sound die me sterk deed denken aan oude blueszangers die ik in de delta had gehoord. Ik verwachte dan ook iemand uit Mississippi te zien, maar tot mijn verbazing zat een lange blonde jongen uiterst origineel slide-gitaar en mondharmonica te spelen. Ralph de Jongh speelt met overtuiging en een drive die je vandaag de dag niet veel meer ziet, gaat op in de muziek en bovenal is hij een jongeling die het aandurft nu eens niet te kiezen voor de ‘easy way out’: Glitter, snel succes…., maar voor een stuk cultuur in de vorm van de muziek van Robert Johnson, Son House, Elmore James en Muddy Waters. U hoort nog van Ralph. Met respect en genoegen, Rolde, Harry Muskee’

Dichterbij

Inclusief garderobe en drankje

Joris Linssen & Caramba, de Nederlandstalige band met de Mexicaanse peper, zet meer dan tien jaar de theater- en concertzalen in vuur en vlam met opzwepende liedjes, prachtige ballades, ontroerende levensverhalen, gevoelige teksten en loepzuivere samenzang. Haalden de vijf vrienden tot nu toe veel inspiratie uit Mexico, ditmaal zoeken ze het dichterbij. Joris Linssen en zijn mannen hebben voor ‘Dichterbij’, hun zevende avondvullende voorstelling, uit alle hoeken van ons land regionale pareltjes in streektaal of stadsdialect verzameld, in het Nederlands vertaald en in een Caramba-jasje gestoken. Ook spelen ze nieuw eigen repertoire en komen veel Caramba-klassiekers voorbij in deze dampende en ontroerende show.

www.jorislinssen.nl

VRIENDEN

Inclusief garderobe en drankje

Iedereen heeft vrienden (gehad) waarover ze (minder) grappige verhalen kunnen vertellen. Arnold weet deze op een hilarische manier naar voren te halen en kan perfect herkenbare gebeurtenissen op een vrolijke manier neerzetten met een sarcastische ondertoon.

Laat u volledig meeslepen in een vrolijke maar soms ook stemmige setting. Arnold vreest niet om pijnlijke en kwetsbare momenten van vroeger te delen met zijn publiek in de vorm van muziek. De avond wordt gevuld met veelal Nederlandstalige nummers en ook bekende Groningse klassiekers komen aan bod. Een emotionele ervaring die aan het eind een glimlach op uw gezicht tovert met wellicht een enkel traantje.

Daniel Lohues

Inclusief garderobe en drankje

Daniël Lohues trekt in het voorjaar van 2022 met een nieuwe voorstelling weer langs de vaderlandse theaters. Hij brengt nieuwe songs, lievelingsnummers uit de succesvolle Allennig-serie en van de prachtige platen daarvoor en daarna. Hij begeleidt zichzelf op de vleugel of op de gitaar, of op een banjo of een mandoline. Je weet het maar nooit.

Meer dan vijftien jaar trekt hij als een hedendaagse troubadour door het land met zijn unieke verhalen en tijdloze liederen. De schare liefhebbers wordt elk jaar groter. Vol muzikaliteit en humor kijkt hij verder dan zijn neus lang is, op zoek naar zichzelf. Laat u een avond meenemen in de bijzondere wereld van Daniël Lohues.

Mart & Movies

Inclusief garderobe en drankje

In zijn nieuwe programma ‘Mart & Movies’ vertelt Mart Hillen, het jongste gitaarfenomeen van Nederland, over zijn passie voor films en de muziek die ervoor gemaakt is. Hij speelt door hem gearrangeerde filmmuziek uit klassiekers als ‘Titanic’ en ‘Mission Impossible’ en ook uit recente films zoals ‘Bohemian Rhapsody’, een film over de band Queen. Mart was nog maar 21 toen hij de theaters veroverde met zijn eerste soloprogramma ‘In Concert’. Met zijn virtuoze gitaarspel wekt hij schilderachtige beelden op, die het publiek meenemen in een andere wereld. Wie hem heeft gezien en gehoord, wil meer. Dat kan met ‘Mart & Movies’: beeldend en super-muzikaal.

www.marthillen.com

Tammo zingt Staal

Inclusief garderobe en drankje

PREMIERE
In dit theaterconcert zingt Tammo met veel respect de muziek van streektaalzanger Ede Staal, ondersteund door eigen humoristische verhalen uit de provincie. TikTok Tammo is bekend geworden tijdens de coronapandemie met zijn video’s op social media en is inmiddels uitgegroeid tot ambassadeur van Stad en provincie. En met recht, want heel het land kent ondertussen de uitspraak ‘Dikke bak met biet’n!’. In 2020 is hij verkozen tot Groninger van het Jaar, waarna hij bij de online editie van het Bevrijdingsfestival Groningen al enkele nummers van Ede Staal vertolkte samen met het Noordpool Orkest. Dat smaakte naar meer, en daarom brengt Tammo nu de iconische nummers van Staal naar het theater, begeleid door gitaar, piano en accordeon. Een muzikale avond met een lach en een traan.

Micheline van Hautem

Inclusief garderobe en drankje

Een paar jaar geleden vertolkte Micheline van Hautem het oeuvre van Jacques Brel met ongekend succes in ‘Brel & Brass’. De reacties in de pers logen er niet om. Nu waagt de Vlaamse zangeres zich aan de onvergetelijke, gloedvolle chansons van Ramses Shaffy, in combinatie met het warme, spetterende koper van Harmonieorkest Voorwaarts. Voor de pauze speelt de WP Harmonie uit Veendam  en na de pauze speelt Voorwaarts een instrumentaal programma. Daarna tilt Micheline, in perfect samenspel met Voorwaarts en speciale gast bastrombonist Jos Jansen, dit avondje Shaffy naar nog grotere hoogten.

www.michelinemusic.com

Two of Us

Inclusief garderobe en drankje

Jop Wijlacker en Dennis Kolen zijn opgegroeid met de songs van John Lennon en Paul McCartney. In een intieme, akoestische setting laten de mannen de tijden van ‘Strawberry Fields’ herleven, nemen ze je mee naar de slaapkamer waar Paul en John hun eerste hits schreven, beland je in de voetsporen van The Beatles in een Hamburgse havenkroeg om uiteindelijk ‘Across the Universe’ te zweven. Met sfeervolle beelden, smakelijke anekdotes en persoonlijke herinneringen geven ze hun kijk op de tijdsbepalende songs van het succesvolste schrijversduo aller tijden.

www.wijlackerenkolen.nl