Navigatie overslaan

Ook dit jaar presenteren wij met trots ons nieuwe theaterprogramma tijdens OET! Een feestelijke middag met live previews. We nemen u in vogelvlucht mee door ons programma van het komende seizoen en u kunt direct onze nieuwe en uitgebreide brochure mee naar huis nemen. De previews zijn te zien in de foyer en gratis toegankelijk.

Wat staat er op het programma:

 • 14.00 uur Martijn Crins – Cabaret
 • 14.30 uur Sneeuwwitje de Musical van het Nationaal Jeugd Musical Theater
 • 15.00 uur Nigel Otermans – Illusionist
 • 16.00 uur Waark – Toneel
 • 16.30 uur Denise Jannah – Gospel
 • 17.00 uur Wouter Monden – Cabaret
 • 17.30 uur Jan Henk de Groot


14.00 uur Martijn Crins – Cabaret

Martijn Crins is een cabaretier die studeerde aan de Academie voor Drama. Hij is winnaar van de jury- en publieksprijs van het Cameretten Festival.

Komend seizoen is hij in vanBeresteyn te zien met zijn tweede programma ‘Hè Fijn’. In ‘Hè Fijn’ gaat Martijn uitbundig en vol grappen de strijd aan met zijn driften.

Eerlijk, brutaal en volslagen eigenzinnig kijkt Martijn eens stevig in de dooie hoek van ons bestaan.

14.30 uur Sneeuwwitje de Musical van het Nationaal Jeugd Musical Theater

Nationaal Jeugd Musical Theater maakt van het beroemde sprookje van Sneeuwwitje een hartverwarmende familiemusical over liefde voor jezelf, elkaar en moeder aarde.

De groep sleept je mee in een avontuurlijke zoektocht naar de ware betekenis van schoonheid. Tijdens de seizoenspresentatie krijgt u alvast een voorproefje van deze leuke musical die op 5 januari in vanBeresteyn te zien is.

15.00 uur Nigel Otermans – Illusionist

Nigel Otermans werd in 2022 Nederlands Kampioen Illusionisme. Jurylid Hans Klok concludeerde: “Op dit moment is Nigel het grootste talent in zijn categorie.”

In zijn nieuwe show De Tijdreiziger (6+) maken Nigel en zijn Wonder Girls een betoverende reis door de tijd met meer dan twintig grote illusies. Nigel is zondagmiddag 13 april te zien in vanBeresteyn.

16.00 uur Theatergroep Waark – Toneel

Theatergroep WAARK bestaat 50 jaar en dat wordt gevierd met een feestelijke jubileumtour!

Onder regie van Ben Smit komen vergeten legendes en volksverhalen tot leven, verhalen die een urgente verwijzing vormen naar de actualiteit.

Met livemuziek, speciaal gecomponeerd voor deze jubileumvoorstelling is het feest compleet. WAARK laat zien en horen hoe met muziek, optimisme, humor en een nuchter soort veerkracht de Groninger mentaliteit overleeft.

Theatergroep Waark is zondag 1 december te zien in vanBeresteyn.

16.30 uur Denise Jannah – Gospel

Denise Jannah brengt een eerbetoon aan The Queen of Gospel Mahalia Jackson. Na het succes van de Mahalia Kerkentour in diverse Nederlandse kerken, krijgt deze tour een vervolg in de Nederlandse theaters.

Denise Jannah vertolkt een selectie van de bekendste en ook meest ontroerende nummers van “the Queen of Gospel”. Met deze tour brengt Denise Jannah een eerbetoon aan de meest invloedrijke, bevlogen en bescheiden gospelzangeres aller tijden.

Denise Jannah komt zondag 6 april 2025 naar vanBeresteyn.

17.00 uur Wouter Monden – Cabaret

Het stormt in Wouters brein. Groot nieuws en klein leed, het doet wat met hem. Hij peinst, praat en reflecteert, maakt zich zorgen en ziet oplossingen en kansen. Net een gewoon mens, zou je denken. In ‘Stormbrein’ kijkt Wouter beter dan ooit naar zichzelf en naar de wereld. Alles wat om te huilen is, wordt genadeloos belachelijk gemaakt. Want humor is volgens deze grappenfabrikant én ultraloper de enige reddingsboei om het hoofd boven water te houden.

Wouter komt zaterdag 23 november naar vanBeresteyn.

17.30 uur Jan Henk de Groot – Muziek / Oet Grunn

Soms hoor je een woord uit het verleden dat je gelijk terugbrengt naar een bepaald moment of een gebeurtenis. In Fiene gaat Jan Henk de Groot terug naar de zandbak van kleuterschool Bambi te Zuidhorn. Speulen mit fien zaand, ofwel fiene. Jan Henk verloor in korte tijd zijn vader en oma en legde herinneringen vast die hij niet wil vergeten. In het verlies vind je ook weer nieuwe inzichten en zelfs geluk. Want we moeten altijd weer door.

Met zijn fantastische 5 koppige band speelt Jan Henk liedjes van het nieuwe album Fiene en natuurlijk hits als Mamme van Michel en Kielsterachterweg.

Jan Henk de Groot komt zaterdag 26 oktober naar vanBeresteyn

Fiene

Inclusief garderobe en drankje

Soms hoor je een woord uit het verleden dat je gelijk terugbrengt naar een bepaald moment of een gebeurtenis. In Fiene gaat Jan Henk de Groot terug naar de zandbak van kleuterschool Bambi te Zuidhorn. Speulen mit fien zaand, ofwel fiene. Jan Henk verloor in korte tijd zijn vader en oma en legde herinneringen vast die hij niet wil vergeten. In het verlies vind je ook weer nieuwe inzichten en zelfs geluk. Want we moeten altijd weer door.

Met zijn fantastische 5 koppige band speelt Jan Henk liedjes van het nieuwe album Fiene en natuurlijk hits als Mamme van Michel en Kielsterachterweg.

Louis van Kelckhoven:*****  “Vijf jaar na de “Wolf is trug” bewijst Jan Henk de Groot zijn bestaansrecht als Groningstalig muzikant met elf betekenisvolle nummers en een op de jaren ‘80 geënte sound die allesbehalve gedateerd aandoet. Fiene is goudstof”

Jan Henk won tweemaal de Dagblad van het Noorden streektaalprijs.

Dagblad van het Noorden: “ Baldadig, grappig en ontroerend”. “De Groot is een geweldige entertainer, zanger en verhalenverteller die zijn publiek meeneemt op reis door zijn leven en op meerdere niveaus weet te raken”.

Radiomaker en tv-presentator Frits Spits: roemt het album ‘De wolf is trug’ als ‘ongelofelijk goed!’, vergezeld van 5 sterren.

Musicmaker: “De Groot bewijst met ieder lied dat streektaal een verrijking is voor de Nederlandse muziek”.

Liedjes Schrijver Theo Nijland: “De hele wolf is trug geluisterd. Wat ben je goed Jan Henk. Catchy melodieën, teksten, productie. Heel fijn alles”.

HAALFMAAL of de macht van domhaid

Inclusief garderobe en drankje

Theatergroep WAARK bestaat 50 jaar en dat wordt gevierd met een feestelijke jubileumtour!

‘HAALFMAAL of de macht van domhaid’ is een muziektheatervoorstelling over Groningse legendes en volksverhalen. Schrijver Jan Veldman laat zich inspireren door het legendarische stuk Mistero Buffo (Komisch Mysterie) van de Italiaanse schrijver en regisseur Dario Fo. Een voorstelling in het Gronings met toneelspelers, muzikanten en liederen van Bert Hadders, Harry Niehof en anderen.

Onder regie van Ben Smit komen vergeten legendes en volksverhalen tot leven, verhalen die een urgente verwijzing vormen naar de actualiteit. Met livemuziek, speciaal gecomponeerd voor deze jubileumvoorstelling is het feest compleet. WAARK laat zien en horen hoe met muziek, optimisme, humor en een nuchter soort veerkracht de Groninger mentaliteit overleeft.

Concert 2024

De Winkler Prins Harmonie heeft een jeugdige uitstraling. Toch is het orkest ruim 45 jaar een toonaangevend onderdeel van het culturele palet van Veendam. In de unieke samenstelling van het orkest, (oud-)leerlingen en (oud-)medewerkers van de gelijknamige school, klinkt misschien wel zijn muzikale kracht door. Want ook deze avond kraakt de Winkler Prins Harmonie weer een grote variatie aan noten.

Origineel repertoire 

Natuurlijk staat er origineel repertoire voor blaasorkesten op het programma. Het stuk ‘Magellano’ beschrijft de ontdekkingsreis die de Portugees Fernando Magellan omstreeks het jaar 1520 maakte. De expeditie bestond uit 5 schepen met 234 bemanningsleden. Na 2 jaar, 11 maanden en 17 dagen kwam de Victoria (het enig overgebleven schip) met 18 bemanningsleden weer terug in de haven. We bezoeken de spookstad ‘Creepyville’. Achter ieder vervallen huis duikt wel weer een of andere griezel op. Ook komt Barbie nog voorbij. En alsof dat nog niet genoeg is, maakt het orkest er ook altijd weer een show van waar de vrolijkheid vanaf spat.

Op naar een volle zaal 

Voor vaste bezoekers is het vertrouwde geluid allang geen verrassing meer en verdienen ze absoluut een volle zaal. Ze zijn zeker de ontdekking waard! Kom, luister en geniet mee!

Tammo Zingt Folk

Tijdens deze avond reist TikTok Tammo af naar Ierland, waar zich weer een hilarisch verhaal ontvouwt ondersteund door sfeervol decor en bekende klassiekers uit de Ierse folkmuziek. Speciaal voor deze voorstelling heeft Tammo de tekst van Ierse folkmuziek vervangen door hertaalde en zelfgeschreven streektaal teksten.

Na de compleet uitverkochte tour met zijn debuutvoorstelling Tammo Zingt Staal keert TikTok Tammo terug in de theaters. Samen met zijn vijfkoppige liveband neemt Tammo je mee naar Ierland voor een verhaal zoals alleen hem dat kan overkomen. Een verrassende voorstelling met een mooie balans tussen het cabaret van TikTok Tammo en toegankelijke Ierse folkmuziek.

Over TikTok Tammo
TikTok Tammo is bekend geworden tijdens de coronapandemie met zijn video’s op social media en is uitgegroeid tot ambassadeur van Stad en provincie Groningen. En met recht, want heel het land kent ondertussen de uitspraak ‘dikke bak met bietn!’. Met enkele ‘viral’ video’s en acties is Tammo meermaals landelijk onder de aandacht geweest bij o.a. Vandaag Inside en Radio 2 en is hij een graag geziene gast bij het populaire platform Dumpert.

In 2020 is Tammo verkozen tot Groninger van het Jaar en in de jaren erna is zijn populariteit aanhoudend doorgegroeid door het hele land. In de stijf uitverkochte theatertour Tammo Zingt Staal toonde hij vorig jaar al aan niet alleen een komisch maar ook een muzikaal talent te zijn. Naar aanleiding van die voorstelling won TikTok Tammo nog twee prijzen: de Haide Bliksem Award (een prijs voor een artiest die zich onderscheidt in de promotie van het Gronings en de Groningse cultuur) en de Grunny (een muziekprijs van RTV Noord voor een artiest die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Groningse muziek). Dat smaakt naar meer en daarom gaat TikTok Tammo opnieuw de theaters in met zijn tweede avondvullende programma. Tammo Zingt Folk: most d’r bie wezen!

Nummers uit de voorstelling 

TikTok Tammo heeft in januari’24 de goed ontvangen single Doe bist mien moat gereleased. Dit nummer zet de toon voor de muziek uit de voorstelling Tammo Zingt Folk en is de eerste van enkele nummers uit de voorstelling die Tammo als single released.

Tammo Zingt Folk

De Vriendenvoorverkoop start maandag 11 maart om 01.00 uur met een speciale code. De reguliere verkoop start zondag 17 maart om 01.00 uur.

Tijdens deze avond reist TikTok Tammo af naar Ierland, waar zich weer een hilarisch verhaal ontvouwt ondersteund door sfeervol decor en bekende klassiekers uit de Ierse folkmuziek. Speciaal voor deze voorstelling heeft Tammo de tekst van Ierse folkmuziek vervangen door hertaalde en zelfgeschreven streektaal teksten.

Na de compleet uitverkochte tour met zijn debuutvoorstelling Tammo Zingt Staal keert TikTok Tammo terug in de theaters. Samen met zijn vijfkoppige liveband neemt Tammo je mee naar Ierland voor een verhaal zoals alleen hem dat kan overkomen. Een verrassende voorstelling met een mooie balans tussen het cabaret van TikTok Tammo en toegankelijke Ierse folkmuziek.

Over TikTok Tammo
TikTok Tammo is bekend geworden tijdens de coronapandemie met zijn video’s op social media en is uitgegroeid tot ambassadeur van Stad en provincie Groningen. En met recht, want heel het land kent ondertussen de uitspraak ‘dikke bak met bietn!’. Met enkele ‘viral’ video’s en acties is Tammo meermaals landelijk onder de aandacht geweest bij o.a. Vandaag Inside en Radio 2 en is hij een graag geziene gast bij het populaire platform Dumpert.

In 2020 is Tammo verkozen tot Groninger van het Jaar en in de jaren erna is zijn populariteit aanhoudend doorgegroeid door het hele land. In de stijf uitverkochte theatertour Tammo Zingt Staal toonde hij vorig jaar al aan niet alleen een komisch maar ook een muzikaal talent te zijn. Naar aanleiding van die voorstelling won TikTok Tammo nog twee prijzen: de Haide Bliksem Award (een prijs voor een artiest die zich onderscheidt in de promotie van het Gronings en de Groningse cultuur) en de Grunny (een muziekprijs van RTV Noord voor een artiest die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Groningse muziek). Dat smaakt naar meer en daarom gaat TikTok Tammo opnieuw de theaters in met zijn tweede avondvullende programma. Tammo Zingt Folk: most d’r bie wezen!

Nummers uit de voorstelling 

TikTok Tammo heeft in januari’24 de goed ontvangen single Doe bist mien moat gereleased. Dit nummer zet de toon voor de muziek uit de voorstelling Tammo Zingt Folk en is de eerste van enkele nummers uit de voorstelling die Tammo als single released.

Ook dit jaar presenteren wij met trots ons nieuwe theaterprogramma tijdens OET! Een feestelijke avond met live previews. We nemen u in vogelvlucht mee door ons programma van het komende seizoen en u kunt direct onze nieuwe en uitgebreide brochure mee naar huis nemen.

Wat staat er op het programma:

 • Ruben Hoeke & Lucas Pruim (zanger)
 • Marjolijn van Kooten
 • Micha Molthoff
 • TB Punch
 • De Fabriek
 • En meer…

Vrienden van Theater vanBeresteyn kunnen gratis deze avond bezoeken. Heeft u nog geen ticket? Stuur dan een mail naar vanberesteyn@veendam.nl.

Laat u verrassen door vanBeresteyn en koop een kaartje voor een verrassingsvoorstelling. Dit kan muziek, toneel, dans of cabaret zijn. Een bekende of onbekende naam……wie weet? Het enige  dat we u verzekeren is een verrassend avondje uit.

Durft u het aan?

Erwin de Vries & De Zunderlingen

Inclusief garderobe en drankje

Het wordt een éénmalige voorstelling in de noordelijke theaters, dit kerstconcert met louter eigen geschreven Groningstalige liedjes van zanger/tekstschrijver Erwin de Vries en zijn band De Zunderlingen. Het wordt ook een unieke voorstelling over de Kerst, met verrassende kerstliedjes, en hier en daar het bekendere werk van deze roodharige blootsvoetse singer-songwriter die al meer dan 30 jaar op de planken staat. Het wordt weer als vanouds genieten op deze avond, waarin het kerstgevoel de overhand zal krijgen.

De liedjes van De Vries kenmerken zich als eigenzinnig, liefdevol, rauw, gevoelig, met een knipoog en actueel. Het wordt kortom een kerstprogramma om naar uit te kijken.

 

 

Dubbelprogramma Noordelijk theatertalent

‘Stormram’ is een nieuw concept dat afgelopen seizoen voor het eerst langs verschillende theaters in Noord-Nederland trok met een double bill. In dit dubbelprogramma maakt u kennis met nieuw werk van een bekende professionele theatermaker en van een aanstormend talent, beiden met hun wortels in Drenthe, Friesland of Groningen. Elke avond wordt afgesloten met een nagesprek tussen publiek en makers.

In het Dagblad van het Noorden stond een advies: “Kom nou maar gewoon, het is altijd leuker dan een avond voor de tv.”

Stormram met Dubbelprogramma Noordelijk Theatertalent

www.platformstormram.com

 

Let’s get mental - Aanstormend talent!

Olivia Newton-John had groot gelijk toen zij in 1981 aandrong op fysieke activiteit met haar hitsong ‘Let’s get physical’. Lichamelijke beweging is namelijk heel belangrijk voor een goede gesteldheid. Maar we moeten het geestelijke niet vergeten natuurlijk! Daarom komt podiumkunstenaar Douwe Dijkstra met de voorstelling ‘Let’s get mental’ waarin Douwe de mogelijkheden onderzoekt voor een nieuw muziekgenre, namelijk ‘therapiepop’. Met nummers als ‘Sk sk sk sk skematherapie’, ‘Van je links naar rechts, van je EMDR’ en ‘Ik wil ketsen met mijn psycholoog’ onderzoekt Douwe of de popcultuur gebruikt kan worden als bad voor een onderwerp als geestelijke welzijn. Hierbij tapt hij uit zijn ruime ervaring die hij heeft opgedaan in zijn opleiding tot psycholoog en de vele uren die hij zelf op de bank van zijn therapeut heeft gelegen. Dus ben je depressief, loop je tegen een burn-out aan of wil je dat te allen tijde voorkomen? Dan is ‘Let’s get mental’ de voorstelling voor jou!

Douwe Dijkstra en de sneue vertoning - Buurman Bouke (live @ Radio 1)

Life &Times

ʻLife & Timesʼtoont het complexe labyrint waarin sommige kinderen zich door de speling van het lot bevinden door een mix van fysieke beeld, taal, een verhalende soundscape en een dynamische sculptuur.

WAAROM
Op 9 september 2016 verschijnt in het NRC Handelsblad het droeve bericht van de dood van Jordy Brouillard in Gent. Na vijftien jaar in jeugdinstellingen te hebben geleefd wordt hij op zijn achttiende op straat gezet, dan eindigt immers de jeugdzorg. Hij redt het niet alleen en sterft in een tentje door hitte en ondervoeding.
Hierdoor geraakt voelt theatermaker Veerle Van Overloop de noodzaak om de omstandigheden te onderzoeken die ertoe leiden dat jongeren zo dramatisch vast komen te zitten inde maatschappij. Anonimiteit is er mede de oorzaak van dat ze als politiek instrument worden ingezet, of andersom: vergeten worden en uit het zicht gebracht. Veerle wil deze kwetsbare jongeren uit de vergetelheid halen en ze als mens aanwezig maken.
Het hart van ons verhaal is het personage van Michael K uithet boek ʻLife & Timesof Michael Kʼ van
J.M. Coetzee. Michael K. is een sociaal beperkte jongeman die zijn doodzieke moeder terug wil brengen naar haar geboortegrond. Onderweg overlijdt de moeder. Met haar as ineen doosje, zet Michael de reis voort. Wat volgt is een apocalyptisch relaas van een jongen die niet genoeg van de wereld begrijpt om zich erin te kunnen handhaven.

ʻ I K B E N A L S E E N M I E R D I E Z I J N H O L N I E T K A N V I N D E N ʼ
We trekken een parallel tussen deze Michael K en de jongeren inde gesloten jeugdinstellingen in Nederland anno 2022. Wie zijn die jongeren? Wat zit er in hunʻrugzakʼen hoe moeilijk is het voor hen om zich te verhouden tot onze complexe maatschappijwaar heel wat sociale vaardigheden worden vereist wil je je draai erin kunnen vinden?

WIE ENWAT
Voor Life & Timeswerken we met een aantal jongeren uiteen gesloten jeugdzorginstelling in Groningen.Hun stemmen vertolken het verhaal van Michael K. en vormen het hart van de soundscape. Daarnaast werken we met een excellent artistiek teambestaande uit performers Olympia Kotopoulos en Matija Franjes, componisten Niels van Damen Fons Herder en kunstenaarscollectief WERC.
Voorde voorstellingʻLife & Timesʼheeft WERC de kunstinstallatieʻTensegrityʼontworpen en gebouwd. ʻTensegrityʼ is een performatieve installatie die in verbinding staat met de voorstellingen door WERC wordt aangestuurd.

Teaser Life & Times