The Flying Dutchman and its Amazing Percussion World
De Vliegende Hollander is een legendarisch spookschip waarvan word gezegd dat het nooit een haven zou kunnen bereiken, gedoemd om voor altijd de oceanen te bevaren. In dit concert wordt het publiek ondergedompeld in de verhaallijn van kapitein Bernard Fokke, de leider van de scheepsbemanning van De Vliegende Hollander. Eens in de zeven jaar krijgt hij de kans om het vasteland te bereiken om de zijn ware liefde te vinden wat hen van de vloek zal verlossen. De muziek begeleidt de verschillende momenten van het verhaal en creëert een sfeer waarin het publiek zich een deel van de crew voelt. Dit concert biedt het publiek een percussie-solistenrepertoire dat etnische, klassieke en hedendaagse percussiemuziek in combinatie met verhalen vertelling. De percussiewereld is een wereld op zich en veel mensen weten er niet echt van. Wanneer hen wordt gevraagd naar het concept percussie, denken de meesten aan drumkits of de instrumenten die worden gebruikt in populaire of commerciële muziek. Dit project bevat een andere visie op deze enorme wereld die
percussie wordt genoemd. De artiesten zullen de soundtrack voor dit enge en gepassioneerde verhaal uitvoeren met instrumenten vanaf het allereerste begin van de mensheid, met instrumenten die duizenden jaren geleden werden gebruikt voor religieuze rituelen, tot de moderne tijd, wanneer de technologie ons leven heeft veranderd. Het concert is gericht op luisteraars van alle leeftijden. Dit is een concert om met het hele gezin van te genieten. Gabriel Samuel (slagwerker), Tim Leegte (vertelling) en Femke van den Bergh (basklarinet).
Ain Mìnsk Is Gain Eerappel
Inclusief garderobe en drankje
Ze zijn lang geleden vertrokken, de wijde wereld in. Maar Bert Hadders (Tweede Exloërmond) en Herman Sandman (Stadskanaal) komen niet los van het land van hun vaders. Terugkeren naar de Veenkoloniën is als lopen door smeltend asfalt, het voelt warm en zacht en tegelijk geldt er de wet van de remmende navelstreng. Je blijft steken in de klevende herinnering, aan die zwoele zomeravond aan het Boerendiep of de zoveelste lekke band in de stromende regen.
De nieuwe voorstelling van Hadders en Sandman gaat over wat dat is, Veenkoloniaal zijn. En dat deze mens niet even ruig en onbewerkt is als gedroogd veen, maar ook emoties kent, zoals het verlangen naar een mooi geploegde akker en echte droge worst. Keihaard.
Hadders en Sandman: een prachtcombinatie!
Mooi Wark ‘Giet de Boer op’
Inclusief garderobe en drankje
met: Bert Koops, Arnold Kuik, William Bossong, Dennis Hendriks, Jason Staal en Rowdy Prins
Mooi Wark is nauwelijks bijgekomen van het succes van hun vorige theatershow of ze gaan de boer alweer op. Of zoals ze in Drenthe zeggen: opnieuw het theater in. Dat betekent weer een mooie mix van nummers die u normaliter in een dampende feesttent hoort, afgewisseld met luisterliedjes passend bij het rode pluche. Denk aan nummers als ‘Warkende helden’, ‘Zie ik joe ooit nog eens weer’ en ‘Doodse stilte’, een bewerking van ‘The Sound of Silence’. Natuurlijk is er ruimte voor hits als ‘Idioot’, ‘In de blote kont’, ‘Bok ‘m d’r op’ en ‘Ik bin en blief een boer’. In een iets ander jasje, want door de aanvulling met twee gastmuzikanten op pedal steel guitar, piano en banjo hoor je Mooi Wark zoals je ze nog nooit gehoord hebt. Boerenrock meets country, omlijst met hilarische verhalen en anekdotes uit hun dertigjarige historie.
www.mooiwark.nl
Dagblad van het Noorden:
“Onder aanvoering van de vlot met vermakelijke anekdotes strooiende bassist annex spreekstalmeester William Bossong verloochent Mooi Wark de afkomst niet. (…) Het mooie van de theatersetting is dat de gevoelige kant van Mooi Wark beter uit de verf komt. En die is er beslist. Koops zingt ‘Doodse Stilte’ vanuit de tenen en ook ‘Drink Een Bier Met Pa’ raakt een gevoelige snaar.”
De Wekroep
Inclusief garderobe en drankje
tekst en muziek: Jules de Corte | zang en gitaar: Ernst de Corte | piano: Izak Boom | bas: Pieter Althuis
Zanger, pianist en woordkunstenaar Jules de Corte (1924-1996) was een meester van het Nederlandstalige luisterlied, een singer-songwriter van zijn tijd zo je wilt. Hij trad veertig jaar lang op voor radio en televisie, in theaters, kroegen en gevangenissen en was bij het grote publiek bekend dankzij liedjes als ‘Ik zou wel eens willen weten’ en ‘De vogels’. Zoon Ernst had een moeizame relatie met zijn vader. Net toen het contact hersteld leek, overleed Jules de Corte op 71-jarige leeftijd. Speurend door de drieduizend liedjes die zijn vader schreef, leerde Ernst hem alsnog kennen. Hij vond antwoorden in de teksten en realiseerde zich hoe doodzonde het is om dat moois te laten verstoffen.
In ‘De Wekroep’ brengt de zanger en gitarist een mix van vrolijk werk en verdiepend repertoire, nummers die ook in deze tijd passen. Ernst wordt begeleid door pianist Izak Boom en bassist Pieter Althuis. Het drietal noemt zich De Corte & Consorten, een naam die nog uit de koker van de overleden maestro komt.
www.ernstdecorte.nl
De Foute Liedjes Parade - Masterclass alles vergeten
Inclusief garderobe en drankje
van en met: Saskia van Zutphen en Paulette Willemse
Ze begonnen ooit als meezingprogramma voor de bedrogen vrouw, maar inmiddels heeft Vuile Huichelaar zelfs duizenden mannelijke fans. Als kippensoep voor de ziel gaan de koninginnen van het meezingcabaret, Paulette Willemse en Saskia van Zutphen, door het land. Met een parade aan heerlijk foute liedjes en dito types leggen ze menig hedendaags probleem bloot. Spits, herkenbaar, krankzinnig en brutaal, maar nooit ordinair, wordt ook deze show een masterclass in zorgen vergeten, samen zijn, omdenken en pret maken. Wij van Vuile Huichelaar zeggen: Kom naar de ‘Foute Liedjes Parade’ van Vuile Huichelaar!
www.vuilehuichelaar.nl
Inclusief garderobe en drankje
Na hun succesvolle tournee van de voorstelling ‘Bij twijfel hard zingen’, zijn Francis van Broekhuizen en Gregor Bak weer terug met een geheel nieuwe voorstelling: ‘Schandalig mooie opera!’
Kent u het beroemde verhaal over de val van Tosca en de trampoline? Wist u dat de bochel van Rigoletto weleens zakt tot onder de billen van de zanger? In deze voorstelling gaat Francis veel dieper in op beroemde anekdotes en schandalen uit de operawereld. Wat gebeurt er allemaal achter de schermen? Zijn de verhalen over moeilijke operadiva’s waar? Natuurlijk zal Francis kleine uitstapjes maken naar andere beroemde classics uit de lichtere muziekgenres. Kortom, een leerzame en gezellige avond vol humor en prachtige muziek van onder andere Verdi, Puccini en Mozart.
Over Francis van Broekhuizen
Francis van Broekhuizen studeerde cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam. Sindsdien zong ze rollen bij Opera Zuid, Opera Trionfo, Opera Spanga, De Nationale Opera en de Nederlandse Reisopera.
Ze werd bij het grote publiek bekend door haar deelname aan tv-programma’s als ‘Maestro’, ‘All Together Now ‘, ‘Ranking the Stars’ en ‘De slimste mens’.
Dubbelprogramma Noordelijk theatertalent
‘Stormram’ is een nieuw concept dat afgelopen seizoen voor het eerst langs verschillende theaters in Noord-Nederland trok met een double bill. In dit dubbelprogramma maakt u kennis met nieuw werk van een bekende professionele theatermaker en van een aanstormend talent, beiden met hun wortels in Drenthe, Friesland of Groningen. Elke avond wordt afgesloten met een nagesprek tussen publiek en makers.
Op het moment van schrijven is het programma nog niet bekend. De makers worden in mei bekendgemaakt en kijk op onze website wie dat geworden zijn. Leeuwarder Courant liet bij de vorige editie weten een “vermakelijke en leerzame avond” gehad te hebben en in Dagblad van het Noorden stond een advies: “Kom nou maar gewoon, het is altijd leuker dan een avond voor de tv.”
www.platformstormram.com
PIANOSTEMMEN
Inclusief garderobe en drankje
Idee en concept Klemens Patijn Regie Ria Marks Spel Joost Claes, Jaap Dieleman, Dennie Lukkezen, Emma van Muiswinkel, Klemens Patijn Schrijver Wessel de Vries Dramaturgie Maarten Bos Componist Wiebe Gotink Vormgeving Lidwien van Kempen Kostuumontwerp Dorien de Jonge Zakelijke leiding Corinne van Lelieveld Fotografie Jan Amse Campagnebeeld Mara Vissers Techniek Quint Stam en Guido Hagen Productieleider Irmgard Nieuwenhuis
De oude pianostemmer Jacobus Kromm leidt een teruggetrokken bestaan. Hij worstelt met zijn geweten over de verzameling piano’s en vleugels die hij (nog) in bezit heeft. Ontelbaar veel instrumenten heeft de pianostemmer in de loop van de jaren in bewaring gehad, gekocht, gerestaureerd, verhuurd en doorverkocht. Om de een of andere reden heeft hij van deze piano’s nooit afstand kunnen doen. Over de herkomst zwijgt hij liever. Als de avond valt, laat Kromm zijn vingers over de toetsen glijden. Steeds vaker duiken er verhalen van vroeger op in zijn verwarde hoofd, steeds vaker hoort hij dissonanten. De pianostemmen keren zich gaandeweg tegen de oude man. Immers gestolen goed gedijt niet. Ze vertellen als stille getuigen het verhaal over hun rechtmatige eigenaren. Het onzegbare wordt gegoten in een nieuwe compositie voor close-harmony voor meerdere klavieren.
PIANOSTEMMEN gaat over het verleden van systematische roof van (voornamelijk) Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een onderbelicht verhaal over een onrecht dat nog steeds voortduurt. Oude vleugels en piano’s vertellen het verhaal hoe Joodse inwoners in diverse Nederlandse steden uit hun huizen werden gehaald, en hoe hun huizen vervolgens werden leeggeroofd door schattenjagers als Abraham Puls.
Klemens Patijn over Pianostemmen:
“Als acteur en theatermaker ben ik gefascineerd door zwijgen. Ik ben een kind van een Indische vader en grootouders die de oorlog hebben meegemaakt. Zij hebben het zwijgen daarover tot kunst verheven. Ik weet hoeveel kleuren zwijgen kan aannemen, hoeveel pijn en onvermogen er achter stilte schuil kan gaan. Maar ik weet ook dat verzwegen verhalen, in welke vorm dan ook, terug blijven komen. Ze willen verteld worden. Ik heb sterk het idee dat ik over het onderwerp van PIANOSTEMMEN niet langer zwijgen mag.”
Theaterkrant
“Het idee van regisseur Klemens Patijn van Tg Goed Gezelschap, eindregisseur Ria Marks, schrijver Wessel de Vries en componist Wiebe Gotink is zonder meer briljant: roofkunst is nog steeds actueel maar de verbinding met live uitgevoerde muziek geeft extra tragiek.”
“Uitdagend concept wordt knap uitgevoerd” – NRC (★★★★)
Publieksreacties:
“Zeer indrukwekkend. Brengt ons terug naar een tijd die nooit vergeten mag worden.”
“Schitterend geacteerd, gespeeld, gezongen. Hulde! Jammer genoeg nog zo actueel, maar wel waardevol dat dit zo aan iedereen weer wordt verteld.”
“Kwam helemaal binnen.”
Gitaarmannen 2: Eric Clapton Unplugged
Inclusief garderobe en drankje
regie: Erris van Ginkel | muziek: Ed Struijlaart met band
Als Ed Struijlaart op zijn negende Eric Clapton op de televisie ziet, wil hij net zo’n baard en net zo’n gitaar. Maar als tiener raakte Ed zijn interesse voor de gitaar kwijt, totdat er een plaat uitkwam die alles veranderde: ‘Eric Clapton – Unplugged’. Het werd de meest legendarische MTV Unplugged sessie ooit, waarvan het album 26 miljoen keer over de toonbank is gegaan.
In 2022 is het dertig jaar geleden dat Clapton deze vermaarde sessie opnam. Het was toen de zuurstof die Eds gitaarvlam nodig had. Nadat hij het iconische intro van ‘Layla’ hoorde wist hij het zeker: ik ben een gitaarman. Nu keert Ed met zijn geweldige liveband terug naar zijn inspiratiebron van toen in een ode aan de legendarische MTV-sessie.
www.edstruijlaart.nl
Rob Mostert & Band
Inclusief garderobe en drankje
Hammond B3: Rob Mostert | zang: Chris Hordijk | saxofoon: Wouter Schueler | gitaar: Jurriaan Suring | trompet: Michael Simon | trombone: Frans Cornelissen | drums: Chris Strik
Rob Mostert is een van de toonaangevende Hammond-spelers van Nederland. Met zijn belachelijk swingende zevenmansformatie brengt hij in ‘Sex, Hammond & Rock-‘n-Roll’ een eerbetoon aan het iconische orgel, dat als een rode draad door de grote hits van de populaire muziekgeschiedenis loopt. Dat betekent veel muziek van beroemde groepen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig, zoals Deep Purple, The Zombies, Santana, Bob Marley & The Wailers en Booker T. & the M.G.’s. Af en toe waagt de band zich aan recentere muziek.
www.robmosterthammondgroup.com
Jazzmozaïek:
“Als je je podium in de fik wilt zien staan moet je de Rob Mostert Hammond Group uitnodigen.”
Heaven:
“De nadruk ligt op de gruizig en gierend solerende Mostert.”
Noordhollands Dagblad:
“De bindende factor is het eigenzinnige geluid en de overweldigende techniek van Rob Mostert zelf.”