Navigatie overslaan

Leonore Lub, Stefanie Rotzsch. Peter Cramer en Greta Gutuleac

Een van de meest gekozen instrumenten op de Muziek-, Dans- en Theaterschool (MDT) is de piano. Naast twee docenten pop en jazz piano telt de MDT maar liefst vier docenten piano met een klassieke achtergrond. Behalve de techniek van het piano spelen en het leren noten lezen, richten docenten en leerlingen zich wekelijks op de ontwikkeling van muzikaliteit en speelplezier.

 

In het kader van het 125-jarig bestaan organiseert de MDT in 2023 diverse docentenconcerten. Het Veendammer muziekonderwijs begon in een pianowinkel tegenover het raadhuis in 1898. Niet voor niks is het huidige Cultuurhuis van bovenaf in de vorm van een vleugel ontworpen. En in de leslokalen bovenin vanBeresteyn zijn maar liefst drie verschillende vleugels te vinden.

 

Leonore Lub studeerde orgel en piano aan het Stedelijk Conservatoria te Groningen en Arnhem als docerend en uitvoerend musicus. Als docente is zij verbonden aan het Kielzog te Hoogezand-Sappemeer en heeft zij een privé-praktijk in Noordbroek. Ook werkt zij regelmatig als remplaçant met het Noord-Nederlands Orkest en geeft orgelconcerten. 

 

Stefanie Rotzsch geeft les in de omgeving Stadskanaal, Veendam en Pekela aan beginners en gevorderden, kinderen en volwassenen, en aan wie een conservatorium-opleiding overweegt. Stefanie studeerde muziekwetenschappen aan de universiteit van Frankfurt am Main en piano aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht bij de concertpianist David Kuyken. Ze is afgestudeerd musicologe, docerend en uitvoerend musicus. 

 

Peter Cramer geeft pianoles in Paterswolde, Winschoten en Veendam. Met cellist Maarten Boasson trad hij sinds 1994 op als duo in binnen- en buitenland. In het buitenland heeft het duo onder meer concerten gegeven in New York, Wenen en Parijs. Tegenwoordig concentreert Peter zich op het lesgeven. 

 

Greta Gutuleac studeerde aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen af in 2018. Oorspronkelijk komt ze uit Moldavië, maar sinds haar studie woont en werkt ze in Nederland.  Ze geeft tevens les bij de muziekschool in Groningen en inspireert vooral jonge pianisten op Instagram en TikTok met inspiratie video’s over het dagelijks studeren van piano repertoire.

 

Vocal Group Treats & Stageband Jazz Orchestra Plus Strings

In dit docentenconcert ter gelegenheid van het 125 jaar jubileum van Muziek-, Dans- en Theaterschool Veendam twee docenten in de spotlights: pianist Tony Hoyting en zangeres Anne Lie Persson. Ze treden op met de Stageband Jazz Orchestra uit Groningen o.l.v. Libbe Oosterman, vocalgroup Treats en een strijkkwartet!  Maar liefst 26 noordelijke muziekprofessionals presenteren in deze nieuwe voorstelling een 80 minuten durende jazzsuite van de Groninger bassist en arrangeur Marco Kerver. Hij schreef de compositie “de Pandemie”, gebaseerd op verhalen van muzikanten die gedwongen werden hun bestaan te heroverwegen tijdens Corona. In het Nederlands vertolkt door de beste vocalgroup van het Noorden: Treats en gespeeld door de beste big band uit Groningen. Wanhoop, bezinning en “”the joy of live”” komen samen in een rijke klankwereld vol harmonie en een indringend verhaal. Deze vier stemmen, veertien blazers, vier strijkers en een swingende ritme sectie zijn het neusje van de zalm van Noord Nederland voor fijnproevers en nieuwsgierige oren.

Website Stageband

Ensemble uitvoeringen MDT

De Ensemblemaand van de Muziek-, Dans en Theaterschool betekent voor een groot aantal leerlingen de hele maand februari oefenen om samen te spelen en vervolgens op te treden. Het podium in de Nedmagzaal is deze avond voor klassieke en lichte muziek van MDT symfonieorkest Educa Symfonia, het Strijkorkest van jongeren en volwassenen, het volwassenen MDT Popkoor van AnneLie Persson, de Big MDT Band o.l.v. Harry Broekman en diverse duo’s en trio’s van de leerlingen slagwerk, blaas-, strijk en toetsinstrumenten

Muziekleerlingen hebben in plaats van de reguliere individuele lessen, een maand lang les in bands en in ensemblespel. Individuele lessen zijn gericht op instrumentbeheersing, leesvaardigheid en muzikale ontwikkeling. Het spelen in een band of ensemble leert de leerlingen beter samen te spelen en toe te werken naar een uitvoering op het podium. Afhankelijk van leeftijd en niveau worden ze ingedeeld in diverse stijlen.

Vrijdag 24 febr
De Ensemblemaand van de pianisten die quatre-mains spelen en overige combinaties van individuele MDT leerlingen wordt afgesloten in de Jonkherenzaal (2e verdieping via de bibliotheek) om 19.00 uur.

De toegang van deze voorstelling is gratis en vol=vol.

 

Ensemble

De Ensemblemaand van de Muziek-, Dans en Theaterschool betekent voor een groot aantal leerlingen de hele maand februari oefenen om samen te spelen en vervolgens op te treden. Deze avond staan tien pop- en rockbands op het grote podium. Leerlingen zang, bas, drum, piano en gitaar hebben onder leiding van docenten Wietze Koning en Ronald Jonker
hiervoor gerepeteerd in de popkelder.

In deze editie hebben alle muziekleerlingen in plaats van de reguliere individuele lessen, een maand lang les in bands en in ensemblespel. Individuele lessen zijn gericht op instrumentbeheersing, leesvaardigheid en muzikale ontwikkeling. Het spelen in een band of ensemble leert de leerlingen beter samen te spelen en toe te werken naar een uitvoering op het podium. Afhankelijk van leeftijd en niveau worden ze ingedeeld in diverse stijlen.

Woensdag 22 februari:
De jonge leerlingen van ABC- Muziek en Spelend op Reis zijn in de foyer in repetitie om 14.30 uur. Om 16.00 uur is de uitvoering van deze jongste leerlingen van de MDT.

Kom gerust even kijken, de toegang is gratis!