Navigatie overslaan

Nieuw Noordelijk Talent

Het Nieuwe Goed en Stormram presenteren samen Nieuw Noordelijk talent. In dit dubbelprogramma maak je kennis met nieuw werk van een bekende professionele theatermaker en van aanstormend talent, beiden met hun wortels in Drenthe, Friesland of Groningen. Een voorstelling die verrast, uitdaagt en inspireert.

Elke avond wordt afgesloten met een nagesprek tussen publiek en makers.

 

Klein vanBeresteyn - Kurt Defrancq met de De Poppendokter

Inclusief drankje

Ervaar het theater op een pure en intieme manier en kom naar één van de voorstellingen Klein vanBeresteyn. Tijdens deze voorstellingen zit je met maximaal 50 personen op het podium, vlakbij de artiesten. Laat je verrassen door de magische sfeer die ontstaat.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een Joodse familie gedeporteerd. Een klein meisje ontsnapt aan de gruwel omdat zij kort daarvoor is ondergebracht bij een gezin op het platteland. Haar speelkameraadje, zoon van collaborateurs, blijft achter met haar pop. Als kind gaat de betekenis van dit vreselijke gebeuren aan hem voorbij, maar als hij volwassen is knaagt er een gemis dat hem nooit meer zal los laten. Vele jaren later stapt een vrouw zijn poppenwinkeltje binnen, waar hij werkt als poppendokter. Ze hebben elkaar veel te vertellen…

‘De Poppendokter’, naar de roman van Diane Broeckhoven, is een verhaal dat brandend actueel blijft. Zij die het meegemaakt hebben, zijn er niet meer of zwijgen uit angst of schaamte. Toch moet deze geschiedenis worden verteld, zodat oud en jong ervan doordrongen raken dat dit nooit meer mag gebeuren. Want de dreiging van een oorlog is groot en figuren met een drang naar een nieuwe orde hebben zich op verkiesbare plaatsen gezet. De tijd dringt… De Vlaamse acteur Kurt Defrancq vertelt, de livemuziek is van Guido Desimpelaere.

Klein vanBeresteyn - Erwin de Vries

Inclusief drankje

Ervaar het theater op een pure en intieme manier en kom naar één van de voorstellingen Klein vanBeresteyn. Tijdens deze voorstellingen zit je met maximaal 50 personen op het podium, vlakbij de artiesten. Laat je verbazen door de magische sfeer die ontstaat.

Erwin de Vries speelt deze avond solo en voornamelijk onbekend werk. In een oeuvre van honderden liedjes kiest de roodharige, zingende blotevoetenman voor het werk dat minder bekend is. Liedjes die volgens hem meer aandacht verdienen. Het wordt een intieme avond vol luisterplezier in het Gronings.

Zoals we van Erwin gewend zijn zal het gepaard gaan met een dosis humor afgewisseld met de serieuze onderwerpen van het leven.

Een uniek concert dat beleefd moet worden door de liefhebber van het werk van De Vries en het Gronings. Er is maar een beperkt aantal kaarten dus…

Klein vanBeresteyn - Erwin van Ligten Solo

Inclusief drankje

Ervaar het theater op een pure en intieme manier en kom naar één van de voorstellingen Klein vanBeresteyn. Tijdens deze voorstellingen zit je met maximaal 50 personen op het podium, vlakbij de artiesten. Laat je verrassen door de magische sfeer die ontstaat.

Een avond met Erwin van Ligten is een avond om je vingers bij af te likken, een avond die de bezoeker ontroert, een avond met een fantastische en unieke gitarist!

De gitaarvirtuoos, zanger en componist maakt in het nieuwe seizoen een tour met zijn soloprogramma ‘Erwin van Ligten Solo’. Een programma met een diversiteit aan songs en instrumentale stukken. Een tour waarbij zijn kwaliteiten optimaal tot zijn recht komen.

Erwin die tot nu toe hoofdzakelijk actief was als begeleider van vele topartiesten, stond het afgelopen seizoen zelf centraal als musicus. In dat seizoen stond hij met zijn eigen Erwin van Ligtenband in vele theaters met de ‘Jimi Hendrix 50th Anniversary Theatre Tour’. Aansluitend volgt zijn soloprogramma voor de kleinere zalen en theaters. Een tour waarin hij zich niet alleen laat horen als rock- en blues gitarist, maar waarin juist zijn akoestische gitaarspel vanuit zijn herkenbare Indische roots centraal staat. In zijn spel als rock en blues gitarist is de melancholie en het melodieuze al duidelijk hoorbaar. Echter op akoestische gitaar en met zijn stem weet Erwin zijn publiek tot het bot te raken en te ontroeren met prachtige nummers zoals o.a. Sunrise

Erwin brengt een programma met eigen interpretaties van nummers van zijn helden Jackson Brown, Jimi Hendrix, Ry Cooder, Chris Robinson e.a. afgewisseld met eigen nummers. Ook enkele songs van zijn onlangs uitgebrachte cd ‘For All We Know’ passeren de revue.

Close To You

Inclusief garderobe en drankje

Dennis van Aarssen komt in 2024 dichter bij zijn publiek dan ooit. In een kleine, intieme setting, bewapend met enkel een pianist en een bassist, brengt de Nederlandse crooner tijdens ‘Close To You’ liedjes van zijn gloednieuwe album ‘Just Call It Love’ en herkenbare covers van zijn grote helden zoals Frank Sinatra, Charles Aznavour en Nat King Cole. De rode draad die de liedjes en de persoonlijke verhalen met elkaar verbindt is de liefde. Van verliefd worden tot de liefde die je voelt voor je familie en vrienden en van het verwerken van een gebroken hart tot het hervinden van de hoop op de ware liefde: alle aspecten van het woord liefde passeren de revue. Nooit eerder zag en hoorde je Dennis van Aarssen zo kwetsbaar.

Tijdens ‘Close To You’ komt Dennis écht dichtbij en neemt hij de bezoeker mee in een prachtige reis langs de liefde.

 

IMPRESSIVE

Noorderpoort Kunst & Multimedia: Acteur

Benieuwd wat er allemaal gemaakt en gespeeld wordt op de opleiding Acteur van Noorderpoort Kunst & Multimedia? Docent en actrice Marieke Klooster (bekend van 20 jaar cabaretgroep Vrouw Holland en Zummerbühne: Hollands Hoop en Ripperda) heeft de parels van het afgelopen schooljaar voor je geprogrammeerd. Verwacht een verrassende avond vol jong nieuw talent.  

Deze avond ziet u twee voorstellingen:

De Groene Stad (12+) is een schurende voorstelling over een toekomstige samenleving waarin we leven in een extreme tegenstelling. We willen de natuur redden, maar iedereen woont inmiddels geïsoleerd in de stad. Hoe ver kunnen we gaan met het positief vormgeven van het leven? Hoe behoud je je identiteit in een leven bedacht door een ontwerper die ons op een nogal dictatoriale wijze zijn normen en waarden door de strot wil douwen?

De voorstelling is gebaseerd op het werk ‘Made In Here’ van Jibbe Willems. Regie: Marieke Klooster en Els Vegter. Het licht, geluid en sounddesign worden verzorgd door studenten Podiumtechniek (Jesse van Dijken, Tom Koops, Olaf Scheper, Stijn Walma) onder begeleiding van Matthijs van der Veer.

***

Chaos, volgens de oude Grieken het niets dat iets werd. Zonder Chaos zou er geen orde zijn en zonder orde geen Chaos. De hedendaagse wetenschap is het er dan ook over eens dat alles is voorbestemd om terug te keren tot die Chaos. Dat onvermijdelijke lot wordt entropie genoemd: Het maakt deel uit van de grote cyclus van Chaos naar orde en weer terug naar Chaos. Waar alles mee begon, is waar alles mee zal eindigen. Wij mensen, wij zijn alles. Goed én slecht. Maar wie bepaalt wat goed is en niet? Wie stelt de normen en waarden op waar wij ons zo aan vasthouden? Al onze driften en verlangens, waar komen ze vandaan? Wat was er? Wie drukte er op de startknop van de tijd?

Eindregie: Emilie Middag. Licht & geluid: Aljan Leiting en Milan Koning (studenten Podiumtechniek).

 

 

De Wekroep

Inclusief garderobe en drankje

tekst en muziek: Jules de Corte | zang en gitaar: Ernst de Corte | piano: Izak Boom | bas: Pieter Althuis

Zanger, pianist en woordkunstenaar Jules de Corte (1924-1996) was een meester van het Nederlandstalige luisterlied, een singer-songwriter van zijn tijd zo je wilt. Hij trad veertig jaar lang op voor radio en televisie, in theaters, kroegen en gevangenissen en was bij het grote publiek bekend dankzij liedjes als ‘Ik zou wel eens willen weten’ en ‘De vogels’. Zoon Ernst had een moeizame relatie met zijn vader. Net toen het contact hersteld leek, overleed Jules de Corte op 71-jarige leeftijd. Speurend door de drieduizend liedjes die zijn vader schreef, leerde Ernst hem alsnog kennen. Hij vond antwoorden in de teksten en realiseerde zich hoe doodzonde het is om dat moois te laten verstoffen.

In ‘De Wekroep’ brengt de zanger en gitarist een mix van vrolijk werk en verdiepend repertoire, nummers die ook in deze tijd passen. Ernst wordt begeleid door pianist Izak Boom en bassist Pieter Althuis. Het drietal noemt zich De Corte & Consorten, een naam die nog uit de koker van de overleden maestro komt.

www.ernstdecorte.nl

 

Broos

Inclusief garderobe en drankje

tekst: Fred Delfgaauw en Rob de Graaf | regie: Ida van Dril, Rosa Peters en Roy Grunewald | spel: Fred Delfgaauw | vormgeving: Kathelijne Monnens | techniek: Damian Burgers en Kjeld Hoogeveen

De Volkskrant schreef ooit: “Delfgaauw is niet uit te leggen. Je móet hem zien, je moét hem meemaken.” In recensies duiken dan ook steevast termen op als fascinerend, onovertroffen, meeslepend en meesterlijk. Al die kwaliteiten legt hij nu opnieuw aan de dag in ‘Broos’, een ontroerende voorstelling over ouder worden.

Delfgaauw heeft tijdens de coronacrisis een half jaar meegelopen met medewerkers van een zorginstelling. In die periode heeft hij verhalen verzameld van mensen die de laatste fase van hun leven ingaan. Verrassende en ontroerende verhalen zijn het, van leven en streven, van zwaarte en lichtheid. Verhalen over alles wat onbegrijpelijk blijft en de flits van inzicht die daar toch soms doorheen schiet.

Samen met een keur aan poppen brengt hij ze tot leven in ‘Broos’, een theatrale ode aan oude mensen en hun levenskracht, en een eerbetoon aan degenen die hen de zorg bieden die ze nodig hebben.

www.delfgaauw.nl

Theaterkrant over ‘King Lear’ met Ida van Dril:
“Indrukwekkend en verrassend. Deze ‘King Lear’ is werkelijk zeer mooi en ontroerend: het gaat over toneelwerkelijkheid en illusie, over spel en spelen, over poppen waarin je gelooft terwijl je weet dat het poppen zijn.”

Haarlems Dagblad over ‘King Lear’ met Ida van Dril:
“Delfgaauw is een meester in het poppenspelen en Van Dril is zijn leerling, inmiddels een volleerde leerling. Zodra zij de prachtig gemaakte poppen laten spreken, gebeurt er wat bijzonders: ze komen echt tot leven.”