De entree is €5 inclusief het kopje koffie of thee
Onder leiding van de nieuwe dirigent Esther van Dijk, zorgt Symfonieorkest ‘Educa Symfonia’ voor een afwisselend concert met licht klassieke muziek en filmmuziek. Deze keer onder andere van Mozart en Bizet, een boerendans en Klezmermuziek. En een bijzondere uitvoering van ‘Halleluja’ van Lennard Cohen in een bewerking van Gert Slagter, klarinettist in het orkest én met zang van Aebele.
In februari speelde Educa Symfonia mee in de Ensemblemaand van de Muziek-, Dans- en Theaterschool. Leerlingen speelden mee met het orkest. Ook bij dit koffieconcert spelen een paar leerlingen mee, waaronder andere Aebele!
Zoals gebruikelijk wordt er ook het nodige verteld over de muziek en de componisten. En zoals altijd is er weer veel interactie met het publiek.
********
‘Educa Symfonia’ is opgericht door Cultuur & Congrescentrum vanBeresteyn en het VKSO, het orkest van de Veenkoloniën. Inmiddels is er een nauwe samenwerking met de Muziek- Dans- en Theaterschool ontstaan.
Cultuur & Congrescentrum vanBeresteyn biedt het publiek en de musici op deze manier een prachtige muzikale ontmoeting!
Giordano Mor
I am Mor Giordano, an Italian trombonist currently based in the Netherlands. During my master’s degree, I deepened the extended techniques of the trombone language to approach the contemporary musical world.
This language is unique and enthralling, it takes the audience into evocative environments. It creates mysterious and intriguing atmospheres, but also more relaxing and meditative moments.
This is exactly where the idea of this project started. Taking the audience from tension to meditation. From the hustle and bustle of the city and work to the ease of holidays and pleasant moments.
Moreover, there is another important topic I want to deliver, the awareness of climate change, something that is really influencing our daily life. Nowadays, climate change is a topic that affects everyone without exception. Humanity has created irreparable damage through their reckless pursuit of progress. We cannot go back, but we can go forward. The need for change is irrefutable and small daily actions can help us progress, together.
The program features contemporary Italian composers employing innovative trombone techniques discovered while searching for new sonorities that are reflective of the sounds of the natural world.
Each piece utilizes a different ensemble to show how collaboration and union can lead to something engaging and purposeful art.
Femke van den Bergh
De nieuwe generatie musici en componisten brengen hun muziek naar de nieuwe generatie luisteraars. Het zal het conservatieve imago van klassieke muziek afstoffen, wat een jongere generatie motiveert om naar een klassiek concert te komen.
Vraag iemand naar de basklarinet en ze hebben waarschijnlijk geen idee wat het is. Als je dan zegt dat het een grote klarinet is, denkt men direct aan het orkest, maar de basklarinet is zoveel meer! Het is een instrument met talloze mogelijkheden en er is al een prachtig solo-repertoire voor geschreven. Met dit project wordt de basklarinet in de schijnwerpers gezet.
De basklarinet maakt mensen snel nieuwsgierig omdat hij niet de typische klassieke klank heeft. De gemiddelde mens houdt van muziekgenres als pop, techno, dance, misschien metal of chansons of levenslied, maar deze mensen zullen waarschijnlijk niet snel naar een klassiek concert gaan, dus waarom zou je de muziek niet naar hen toe brengen? Een bar, een populaire muzieklocatie, een festival, dansfeest, het kan niet gek genoeg zijn. Met als doel klassieke muziek en de basklarinet te laten horen en zien aan een breed publiek, met speciale aandacht voor een jongere generatie (20-30 jaar) door te experimenteren met invloeden van verschillende muziekstijlen en andere kunstvormen.
Maar wat maakt pop, techno, dance etc populairder dan klassieke muziek? Het heeft een zeer sterke beat! De basklarinet is meer een melodisch instrument dus er is een ritme instrument nodig en het beste instrument daarvoor is natuurlijk percussie! Daarom zullen er ook stukken voor basklarinet/tape en basklarinet/percussie gespeeld worden.
Rachmaninoff & Saint–Saëns
Inclusief garderobe en drankje
Over Hanneke
De Nederlandse celliste Hanneke Rouw begon op 8-jarige leeftijd met cello spelen. Ze volgde lessen bij Rata Kloppenburg en Maria Hol. Op 16-jarige leeftijd kreeg Hanneke een eervolle vermelding op het Prinses Christina Concours, een wedstrijd voor jong klassiek talent in Nederland. In datzelfde jaar speelde ze solo met het Britse Jeugdorkest. Op 17-jarige leeftijd kreeg Hanneke onderwijs van Ran Varon op het vooropleidingsprogramma van het conservatorium in Zwolle. Hanneke studeerde bij Martijn Vink aan de Luca School of Arts in Leuven, België. Inspiratie haalt ze uit gesprekken met internationaal bekende cellisten als Steven Isserlis en Anner Bijlsma. Hanneke speelt een Duitse cello (begin 20e eeuw). De aanschaf van dit instrument is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Stichting Eigen Muziekinstrument.
Vital Stahievitch
is een begaafd pianist. Zijn muzikale carrière begon in Minsk waar hij studeerde aan het Nationale Muziek College onder leiding van professor Zoya Kacharskaya.
Programma:
Saint-Saëns, Cello sonata No. 1, Op. 32 in C minor (1872–73)
Allegro
Andante Tranquillo e Sostenuto
Allegro Moderato
Rachmaninoff, Cello Sonata, Op. 19 in G minor (1901)
Lento – Allegro Moderato
Allegro Scherzando
Andante
Allegro Mosso
Vivaldi en Piazzolla
Inclusief garderobe en drankje
Men zal ongetwijfeld tot de ontdekking komen dat ondanks de verschillende achtergrond en stijl van de componisten ze toch compositorisch veel met elkaar gemeen hebben. Het ensemble bestaat uit vijf strijkers, bandoneon en piano/klavecimbel. De musici hebben reeds hun sporen verdiend in de klassieke muziek en het theater. Ze zijn daarbij gespecialiseerd in de speciale technieken en speelstijlen van de Argentijnse tango. Voor de pauze krijgt u Vivaldi’s ‘Quattro Stagioni´ die werkelijk iedereen kent en bijna kan dromen. En na de pauze Piazzolla’s ´Cuatro Estaciones Porteñas´(Vier Jaargetijden van Buenos Aires) een warme en hartstochtelijk verrassing… van het Zuid-Amerikaanse. Recht uit het hart van Argentinië.
Gezelschap
Christiaan van Hemert – viool/artistieke leiding
Derk Lottman – viool
Santiago Cimadevilla – bandoneon
Andrea Bentivoglio – viool
Berdien Vrijland – altviool
Douw Fond – cello
Margreet Markerink – piano (+ klavecimbel )
Daniël Lehmann – contrabas