12+
© 2024 Brazilië, Frankrijk / Drama / 139 minuten. Cast: Fernanda Montenegro, Fernanda Torres, Guilherme Silveira, Valentina Herszage, Selton Mello, Luiza Kosovski, Barbara Luz, Cora Mora. Regie: Walter Salles.
Gebaseerd op de memoires van Marcelo Rubens Paiva, vertelt I’m Still Here het bizarre waargebeurde verhaal van de verdwijning van zijn vader, voormalig congreslid Rubens Paiva, tijdens de Braziliaanse militaire dictatuur in de jaren zeventig. De levens van Rubens Paiva’s echtgenote Eunice (Fernanda Torres) en hun vijf kinderen veranderen na de verdwijning abrupt, en voorgoed. Eunice wordt gevangengenomen en onder druk gezet door het regime om haar vrienden en familie te verraden. Als ze 12 dagen later wordt vrijgelaten, zet ze alles op alles om zich af te zetten tegen het corrupte regime en te strijden voor de rechten van duizenden verdwenen, onschuldige burgers en hun families. Regisseur Walter Salles (Central Station, The Motorcycle Diaries, On the Road) is na lange tijd terug als fictieregisseur en maakt met dit krachtige portret voor het eerst in 16 jaar weer een film in zijn thuisland Brazilië, waar de film een regelrechte box office hit werd. De film ging in première tijdens het filmfestival van Venetië en actrice Fernanda Torres won voor haar rol de Golden Globe voor Beste Actrice in de categorie ‘Motion Picture – Drama’. En een Oscar voor beste internationale film.
Fernanda Torres: ‘Jongeren hebben geen idee wat onderdrukking is! Ik heb als kind en tiener de militaire dictatuur meegemaakt.’
© 2024 India, Nederland / Drama / 118 minuten. Cast: Kani Kusruti, Hridhu Haroon, Divya Prabha, Chhaya Kadam. Regie: Payal Kapadia.
Prabha, een verpleegkundige uit Mumbai, wordt in verwarring gebracht wanneer haar vervreemde echtgenoot opeens weer contact zoekt. Ondertussen zoekt haar jongere kamergenote Anu een manier om de volgende stap in haar geheime relatie te kunnen zetten. Als de twee vrouwen de drukte van de stad tijdelijk achterlaten om een nabijgelegen kustplaats te bezoeken, ontstaat daar eindelijk de ruimte om gehoor te geven aan hun diepste verlangens.
‘Grandprix Cannes – een van de mooiste films van het jaar.’
‘Een betoverende film die aanvoelt als een aangename koortsdroom.’
© 2024 Frankrijk / komedie / 103 minuten. Cast: Benjamin Lavernhe, Sarah Suco, Pierre Lottin. Regie: Emmanuel Courcol.
Een gedistingeerde dirigent die lijdt aan leukemie ontdekt bij toeval dat hij een boerse broer heeft.
De feelgoodfilm En fanfare is zowel hartverwarmend als hartverscheurend, en een groot bioscoopsucces in Frankrijk en België. De film laat zien hoe muziek mensen verbindt, en hoe onwaarschijnlijke familiebanden kunnen leiden tot oprechte vriendschappen. Thibaut (Benjamin Lavernhe) is een succesvol dirigent, Jimmy (Pierre Lottin) speelt bij de plaatselijke fanfare. Ze zijn broers, maar weten niet van elkaars bestaan. Tot Thibaut een beenmergdonor zoekt. En vindt. Door adoptie zijn hun levens totaal verschillend verlopen, maar hun liefde voor muziek brengt ze nader tot elkaar. Wanneer Thibaut het muzikale talent van Jimmy ontdekt, blijken de broers meer met elkaar gemeen te hebben dan gedacht. En fanfare ging op het Filmfestival van Cannes in wereldpremière en groeide uit tot publieksfavoriet. Van het Filmfestival van San Sebastián tot Film by the Sea in Vlissingen. En fanfare won publieksprijzen op festivals wereldwijd.
9+
© 2024 Nederland / Drama / 105 minuten. Cast: Gijs Scholten van Aschat, Reinout Scholten van Aschat. Regie: Jan-Willem van Ewijk.
Na de dood van zijn moeder vertrekt Rein naar een klein dorp in de Alpen waar hij aan de slag gaat als snowboardleraar. Zijn rustige leven wordt verstoord wanneer zijn extraverte vader Gijs op bezoek komt en een dominante schaduw over zijn leven werpt. Terwijl de natuur om hen heen zich steeds uitdagender opstelt, escaleert ook hun persoonlijke conflict tot een overlevingsstrijd.
9+
© 2025 Engeland, Amerika / Ducumentaire / Muziek / 122 minuten. Cast: Robert Plant, Jimmy Page, John Paul Jones, John Bonham. Regie: Bernard MacMahon.
Becoming Led Zeppelin toont het ontstaan van de legendarische rockband, die tegen alle verwachtingen in een bliksemsnelle opmars maakte. Met indrukwekkende, psychedelische en nooit eerder vertoonde beelden, optredens en muziekfragmenten, neemt regisseur Bernard MacMahon je mee op een meeslepende en filmische reis door het persoonlijke verhaal van Led Zeppelin. De bandleden vertellen in hun eigen woorden over hun creatieve en muzikale reis en is daarmee de eerste officiële documentaire over de band.
© 2024 Ierland / Komedie / 102 minuten. Cast: Colm Meaney, Paul Reiser, Lucianne McEvoy, Deidre Monaghan, Jane Levy. Regie: Chris Cottam.
Twee neven, een koppige Ier (Colm Meaney) en een cynische Amerikaan (Paul Reiser), worden na jaren weer samengebracht door een familiebegrafenis. Wat begint als een poging om oude vetes bij te leggen, loopt al snel uit de hand in een reeks hilarische misverstanden en avonturen door het adembenemende Ierse platteland. Terwijl hun botsende karakters zorgen voor scherpe humor en komische situaties, ontdekken ze onverwacht dat familie soms je grootste ergernis én je grootste zegen kan zijn.
Met, vooraf en in de pauze, live (opera) zangeres, begeleid op de vleugel in Grandcafe. En op de tafeltjes vindt u iets lekker…….
© 2024 Italië, Duitsland, Amerika / Drama / 124 minuten. Cast: Angelina Jolie, Alba Rohrwacher, Pierfrancesco Favino, Kodi Smit-McPhee, Haluk Bilginer. Regie: Pablo Larraín.
Maria vertelt het verhaal van de legendarische operazangeres Maria Callas. In een intiem portret van de laatste dagen in het leven van deze iconische diva zien we haar kampen met geestelijke verschijningen, haar mentale gesteldheid, de angst om haar stem te verliezen en de herinneringen aan haar jeugd en geliefden. Bijgestaan door bedienden, vrienden en haar prachtige muziek dwaalt Callas door de kamers van haar appartement en de straten van het Parijs van de jaren zeventig, en onthult de film via haar worsteling met de uitdagingen van roem, liefde en de zoektocht naar artistieke perfectie, de kwetsbare vrouw achter het icoon. Pablo Larraín creëert na Jackie en Spencer het laatste deel in zijn trilogie van gevoelige, aangrijpende biografische films over wereldberoemde, getormenteerde vrouwen. Maria is wederom een meeslepende en visueel rijke vertelling die, dankzij de weergaloze performance van Oscarwinnaar Angelina Jolie, de complexiteit en tragische schoonheid achter de figuur “La Callas” tot leven brengt.
12+
© 2024 IJsland, Nederland, Kroatië, Frankrijk / Drama / 82 minuten. Cast: Baldur Einarsson, Mikael Kaaber, Elín Hall, Katla Njálsdóttir, Gunnar Hrafn Kristjánsson, Ágúst Wigum. Regie: Rúnar Rúnarsson.
Kunststudente Una heeft een geheime relatie met Diddi en ze dromen van een toekomst samen. Maar voordat dat mogelijk is, moet Diddi eerst een einde maken aan zijn relatie met zijn officiële vriendin. Onderweg naar haar gebeurt het ondenkbare: Diddi komt om in een verwoestende tunnelbrand waarbij vele doden vallen. Una wordt op school overvallen door het nieuws en er volgen uren van onzekerheid voor haar en Diddi’s vrienden, terwijl ze worden opgevangen door instanties. Wanneer bevestigd wordt dat ook Diddi om het leven is gekomen, stort hun wereld in. Thuis zoeken de vrienden steun bij elkaar, en in een mengeling van verdriet, woede, ongeloof en blijdschap halen ze herinneringen aan hun goede vriend naar boven. Ondertussen heeft Una moeite haar plek te vinden in dit gezelschap, vooral wanneer ook Diddi’s vriendin Klara verschijnt – compleet onwetend van zijn geheime relatie met Una. In het intieme drama When The Light Breaks schetst de bekroonde IJslandse regisseur Rúnar Rúnarsson (Volcano, Sparrows) een intens beeld van rouw, verbondenheid en de complexe dynamiek tussen liefde en verlies. Hij laat zien dat verdriet er voor iedereen anders uit kan zien en geeft ruimte aan ieders gevoelens. Gecombineerd met de cinematografie van Sophia Olsson, die de prachtige IJslandse landschappen tot leven brengt, maakt When The Light Breaks een indrukwekkende film die je als kijker niet snel zult vergeten. De film was de openingsfilm van het Un Certain Regard-programma van het filmfestival van Cannes en nam al verschillende prijzen in ontvangst.
16+
© 2025 Engeland, Zwitserland, Italië / Aktie, Avontuur, Drama / 134 minuten. Cast: Claes Bang, Jonah Hauer-King, Ellie Bamber, Jonathan Pryce, Ben Kingsley, Connor Swindells, Golshifteh Farahani, Rafe Spall, Emily Beecham. Regie: Nick Hamm.
1307, het Heilige Roomse Rijk is in beroering. Terwijl de greep op Europa verslapt, dringen nieuwe dynastieën zoals de Oostenrijkse Habsburgse familie nieuwe landen binnen, wanhopig op zoek naar macht. Zwitserland, het ooit vredige land, wordt overweldigd en buigt onder de Oostenrijkse macht. Wanneer de lokale jager Willem Tell een boer om hulp ziet smeken nadat hij een wrede Oostenrijkse gouverneur heeft vermoord, stemt hij met tegenzin in om hem naar een veilige locatie te begeleiden. Maar terwijl hij onderweg meer kameraden ontmoet, realiseert Tell zich dat deze gewelddadige daad een groter teken is van wat er gaat komen met het groeiende Zwitserse verzet. Tell wordt meegezogen in de waanzin wanneer de wrede Oostenrijkse onderkoning Gessler hem beveelt een appel van het hoofd van zijn zoon te schieten omdat hij weigerde de knie te buigen voor het Oostenrijkse gezag. Zodra Tells familie is bedreigd, is er geen weg meer terug. Tell verbindt zich er niet alleen toe om zich bij het verzet aan te sluiten, maar leidt uiteindelijk ook de strijd tegen de Oostenrijkse troepen. Getekend door zijn eigen ervaringen in de verdorvenheid en ellende van de kruistochten, komt hij erachter wat het allerbelangrijkste is: zijn familie en het behoud van de onafhankelijkheid van zijn land voor toekomstige generaties.
© 2025 België / Documentaire / 84 minuten. Cast: Eddy Merckx, Joop Zoetemelk, Jan Janssen, Rodrigo Beenkens. Regie: Christophe Hermans, Boris Tilquin.
‘De kannibaal’ werd hij genoemd, omdat hij bij elke wedstrijd zijn concurrenten met huid en haar leek te verslinden. De Belgische wielerlegende Eddy Merckx won tussen 1967 en 1975 alles wat er op de fiets te winnen viel: vijf Rondes van Frankrijk, vijf Giro’s, drie WK’s, een Vuelta, een legendarisch werelduurrecord in Mexico en een heleboel klassiekers. In minder dan een decennium groeide hij uit tot het ultieme icoon van de wielersport. Regisseurs Christophe Hermans en Boris Tilquin bieden een nieuwe, frisse blik op het fenomeen Merckx. In deze documentaire, compleet samengesteld uit archiefbeelden, komen uiteraard alle hoogte-en dieptepunten uit zijn vaak beschreven carrière langs. En Merckxis méér dan een opsomming van overwinningen en valpartijen. Het soms nooit eerder vertoonde materiaal schetst óók een uitzonderlijk tijdsgewricht waarin de wielersport in transitie was. En dankzij de meeslepende dramatische structuur ontstaat er een gelaagd portret van een man met een unieke veerkracht. Waar komt die wil om zichzelf alsmaar te overtreffen vandaan? Hoe bleef hij fietsen toen adoratie omsloeg naar verdeeldheid? Hermans en Tilquin tonen zo de inspirerende mens achter de legende, en vertellen een universeel verhaal over wilskracht en hoe je daarmee de grootste obstakels kunt overwinnen.