Navigatie overslaan

Tuutjefloiters -Fluustern in de Wind

De Tuutjefloiters uit Termunterzijl vormen jarenlang een streektaaltrio dat met vlotte en vooral melancholische liedjes succes oogst in de provincie. Van ‘84 tot ‘94 spelen An, haar broer Geert en zijn dochter Fransien Kuiper op zo’n beetje ieder podium dat er in de provincie te vinden is en zijn ze bijna net zo populair als Ede Staal. Stille kracht is An Kuiper die met haar gevoelige en verstilde liedjes haar jeugd, de provincie maar ook de dood bezong. Voor haar dichtwerk en liedjes ontvangt ze in 2014 de K. Ter Laan-prijs. Nog altijd is de band mateloos populair, bijna wereldberoemd in hun eigen Groningen. Hoe kijken de overgebleven leden terug op al die belevenissen in de provincie en de tragiek uit hun jeugd?
Regie  Roeland Dijksterhuis – Interview en Productie           Carla Wolbers
DOP Martijn Pot – Geluid Geert Gritter – Producent Roeland Dijksterhuis en Carla Wolbers/ Stichting Filmcollectief in coproductie met Poparchief Groningen GAVA

Rein de Graaff – Keep Swingin’, Belevenissen in bebop

Rein de Graaff uit Veendam behoort tot een van de grootste pianisten uit de Nederlandse jazzgeschiedenis. In zijn langdurige loopbaan speelde De Graaff met zo’n beetje alle jazzgiganten der aarde: Dexter Gordon, Babs Gonzales en Hank Mobley.

Waar de jazz een rode draad blijft in De Graaff’s leven, kon het muzikantenbestaan van veel optreden en wilde nachten hem gestolen worden. Het eenzame leven op tournee leek hem maar niks. In 2019 stopt De Graaff met optreden en neemt hij de balans op. Hoe kijkt De Graaff terug op de gloriedagen van de jazz en zijn eigen loopbaan?
Regie Perry Hoekstra – DOP Lex Vesseur – Montage Roeland Dijksterhuis
Producent Roeland Dijksterhuis en Carla Wolbers/ Stichting Filmcollectief in coproductie met Poparchief Groningen GAVA

I am a Rolling Stone

Het geluk van een Stones-fan smaakt nooit zo zoet als na een reeks teleurstellingen. Nick Landman, een bijzondere Stones-fan die al jaren in Groningen woont heeft door allerlei omstandigheden veel concerten van de band gemist. Daardoor liet Nick zich niet uit het veld slaan en probeert hij steeds weer om een kaartje te scoren. In de woorden van de Stones zelf: ‘You Can’t Always Get What You Want; But If You Try Sometimes, You Might Find You Get What You Need.’
Regie Roeland Dijksterhuis – Scenario Louis Stiller – Producent Stichting Filmcollectief in coproductie met Nick Landman/Poparchief Groningen GAVA

© 2022 Engeland / Drama / 86 minuten. Cast: Timothy Spall, Phyllis Logan, Brian Pettifer, Ben Ewing, Natalie Mitson Regie: Gillies MacKinnon.

The Last Bus neemt je mee op de reis van de 90-jarige weduwnaar Tom Harper (Timothy Spall) van zijn woonplaats van de laatste vijftig jaar – een afgelegen dorp in het noorden van Schotland – terug naar zijn geboorteplaats – dichtbij het meest zuidelijke punt van Engeland. In een strijd tegen de tijd, zijn leeftijd en het lot, begint Tom onverschrokken aan deze lange reis met zijn gratis buspas met als doel een belofte aan zijn vrouw Mary (Phyllis Logan) na te komen. The Last Bus is een hartverwarmende film over liefde en verlies. Een film die ons eraan herinnert dat we niet alleen zijn – we’re all on this ride together.

© 2021 Frankrijk / Drama / 112 minuten. Cast: Isabelle Carré, Benjamin Lavernhe, Grégory Gadebois. Regie: Éric Besnard.

Délicieux is een innemende Franse kostuumfilm waarin we ontdekken hoe aan de vooravond van de Franse Revolutie het eerste restaurant ontstond. De culinaire hoogstandjes en politieke ontwikkelingen bieden een smakelijk feelgood drama. Wanneer kok Pierre Manceron (Grégory Gadebois) zijn adellijke werkgever en diens gasten een nieuw gerecht voorzet, wordt hij op staande voet ontslagen. Met eten dient men niet te spotten. Manceron en zijn zoon vluchten naar het platteland om een herberg te runnen. Als de mysterieuze Louise (Isabelle Carré) arriveert, blijkt zij in staat Manceron weer met plezier te laten koken. Het duurt niet lang of de kok tovert de herberg om in een gastronomisch paradijs: het allereerste Franse restaurant! Terwijl de Franse adel vast blijft houden aan het verleden, laat Délicieux zien dat de revolutie aanstaande is en begint in de keuken.

© 2022 Amerika / Romantiek, Komedie / . Cast: George Clooney, Julia Roberts. Regie: Ol Parker.

Twee gescheiden ouders waren ooit impulsief getrouwd, maar besloten er toen een punt achter te zetten. Plots krijgen ze te horen dat hun dochter Lily op een postdoctorale reis naar Bali gaat en besluit met een local te trouwen. Hierop besluiten de twee naar Indonesië te vliegen om haar ervan te weerhouden dezelfde fout te maken die ze ooit hebben gemaakt.

Oscar®-winnaars George Clooney en Julia Roberts zijn weer samen te zien op het witte doek als exen die een gezamenlijke missie hebben: hun smoorverliefde dochter ervan weerhouden dezelfde fout te maken als zij ooit maakten.

© 2021 Frankrijk, België / Thriller / 99 minuten. Cast: Benoît Poelvoorde, Mélanie Doutey, Alba Gaïa Bellugi. Regie: Fabrice du Welz.

Succesvol schrijver Marcel (Benoît Poelvoorde) trekt samen met zijn vrouw Jeanne en hun dochter Lucie in het kolossale landhuis van zijn schoonfamilie. Marcel hoopt vurig dat zijn nieuwe optrekje hem zal verlossen van zijn “writer’s block” zodat hij eindelijk een waardig vervolg kan schrijven op zijn hitroman Inexorable. Al snel verschijnt er afleiding in de vorm van Gloria: een timide en ongemakkelijke jonge vrouw, zonder eigen huis of familie, die toevalligerwijs goed klikt met Lucie. Ze wordt met open armen ontvangen als oppas, en draait al gauw mee in het huishouden. Wanneer Gloria aan Marcel opbiecht dat zijn boeken haar door heel wat donkere momenten heen hebben gesleept, kan Marcel zich nog moeilijk beheersen. Hij raakt volledig in de ban van de jonge vrouw, met een reeks onvermijdelijke gebeurtenissen als gevolg. Inexorable is een prachtig gestileerde, en beklemmende thriller van de hand van de Belgische regisseur Fabrice du Welz (Calvaire) en ging in wereldpremière op het Toronto Film Festival.

Gratis toegang voor leden filmhuis vanBeresteyn – reserveren gewenst!

© 2021 Frankrijk / Drama / 109 minuten. Cast: Judith Chemla, Maël Rouin Berrandou, Dali Benssalah. Regie: Yohan Manca.

De 14-jarige Nour woont in een volksbuurt in het zuiden van Frankrijk. Hij staat op het punt een zomer door te brengen vol plagerijen van zijn oudere broers, de zorg voor zijn zieke moeder en een taakstraf schilderwerk. Terwijl hij bezig is met schilderen in een schoolgebouw ontmoet hij Sarah, een operazangeres die daar een zomercursus geeft. Het blijkt een ontmoeting die hem helpt ontsnappen aan de oplopende spanningen thuis en uiteindelijk nieuwe horizonten voor hem zal openen.

© 2020 Engeland / Drama / 89 minuten. Cast: Nathalie Richard, Joanna Scanlan, Talid Ariss. Regie: Aleem Khan.

De vrouw van veerbootkapitein Ahmed in Dover doet na diens dood een opzienbarende ontdekking. Uitgeroepen tot Beste Britse film van 2021. Winnaar BAFTA Best Leading Actress + 3 BAFTA-nominaties, geselecteerd voor de Sémaine de la Critique, filmfestival Cannes 2020.
After Love is een intrigerend portret van beginzestiger Mary Hussain. Ooit bekeerde Mary zich tot de islam om met haar grote liefde te kunnen trouwen. Al jarenlang leidt ze met veerbootkapitein Ahmed een tevreden bestaan aan de Britse kust, als Ahmed plotseling getroffen wordt door een dodelijke hartaanval. After Love heeft iets van een thriller, maar is ook een intrigerend portret van twee contrasterende vrouwenlevens, onverwacht verlies en een huwelijk op basis van culturele assimilatie.

© 2022 Nederland / Drama / 90 minuten. Cast: Julia Akkermans, Johan Leysen, Anniek Pheifer. Regie: Floor van der Meulen.

Als Iris volkomen onverwachts van haar vader Jan te horen krijgt dat hij genoeg heeft van het leven en ermee wil stoppen, wordt ze gedwongen de totale absurditeit van de situatie onder ogen te komen. Terwijl de vastgelegde datum nadert, besluit Iris om van het schijnbaar geoliede draaiboek van haar broer af te wijken. Ze probeert met alle macht een antwoord bij haar vader los te krijgen op de enige vraag die er voor haar toe doet: waarom?

© 2020 Frankrijk / Drama / 106 minuten. Cast: Juliette Binoche, Hélène Lambert, Léa Carne. Regie: Emmanuel Carrère.

Met Entre deux Mondes schetst regisseur Emmanuel Carrère een liefdevol portret van arbeiders die onzichtbaar zijn voor de samenleving, maar solidariteit bij elkaar vinden. De film is gebaseerd op het boek en waargebeurde verhaal van journalist en schrijfster Florence Aubenas. De succesvolle schrijfster Marianne (Juliette Binoche) verlaat Parijs om aan de kust undercover onderzoek te doen voor haar volgende boek. Ze trekt naar Ouistreham, vlakbij Caen, en gaat aan de slag als schoonmaakster op de passagiersschepen in de haven. Marianne wordt geconfronteerd met de economische onzekerheid en sociale onzichtbaarheid van haar collega’s. Een leven waarin elke euro telt. Ze ontdekt de wederzijdse steun en solidariteit onder haar lotgenoten. Kan ze daar deel van uitmaken zonder haar eigen identiteit prijs te geven?

© 2021 Nederland / Natuurfilm, Documentaire / 90 minuten. Cast: Matthijs van Nieuwkerk. Regie: Cees van Kempen.

Het is niemand ontgaan: de wolf is terug in Nederland. Zeer bijzonder, aangezien de wolf 150 jaar geleden uit Nederland verdween. Regisseur Cees van Kempen levert een opzienbarende natuurfilm die geheel in het teken staat van de terugkeer van de wolf. Niemand minder dan Matthijs van Nieuwkerk verzorgt de voice-over. Van Nieuwkerk: “Tijdens het inspreken heb ik genoten van de schitterende beelden en was ik telkens verwonderd hoe het de makers überhaupt gelukt is om de familie Wolf zo in beeld te brengen. Mijn fascinatie voor de wolf is hierdoor alleen maar groter geworden.” Een film die jong en oud zal aanspreken!