Maandag 18 maart 2019

Woman At War

Woman At War

© 2018 IJsland / Komedie, drama / 101 minuten. Cast: Jóhann Sigurðarson, Halldóra Geirharðsdóttir, Jörundur Ragnarsson. Regie: Benedikt Erlingsson
Halla is een vijftigjarige, onafhankelijke vrouw. Ze leeft een rustig bestaan in Reykjavik en werkt er als koordirigent. Maar achter de schermen van deze ogenschijnlijk vredige routine, leidt Halla een dubbelleven als radicale milieuactivist. In haar eentje verklaart ze de oorlog aan de lokale aluminiumindustrie om de prachtige IJslandse hooglanden te beschermen. Omgedoopt tot ‘de Bergvrouw’ voert Halla in het geheim gevaarlijke sabotageacties uit, mét resultaat. Maar net op het moment dat ze haar grootste en meest gedurfde operatie op touw zet, ontvangt ze een onverwachte brief: haar aanvraag voor het adopteren van een kind wordt eindelijk ingewilligd. Terwijl Halla zich klaarmaakt om haar rol als beschermer van Moeder Aarde te verruilen voor het echte moederschap, besluit ze nog één laatste genadeklap uit te delen aan de aluminiumindustrie.

Woman at War is een droogkomisch drama. De IJslandse Oscarinzending werd in Cannes bekroond met de SACD Award en is winnaar van de Lux Film Prize 2018.