Naar inhoud

Di 8 mrt '22

In Het Belang Van Het Kind

Actualiteit: Door het nieuws van de 1115 uithuisgeplaatste kinderen bij de toeslagaffaire, is het onderwerp jeugdzorg actueel geworden en wordt er al in de media gesproken over jeugdzorgaffaire

Regisseur Ronald Voort; 82 minuten

Ilona heeft alles over voor haar drie kinderen, maar door haar vechtscheiding staat ze onder toezicht van jeugdbescherming. Haar oudste dochter Myrthe woont bij haar als de kinderrechter besluit de machtiging te geven om Myrthe uit huis te plaatsen. Myrthe duikt direct onder en blijft een half jaar onvindbaar tot dat de machtiging verloopt. Eenmaal terug bij haar moeder wordt Myrthe dezelfde week nog op straat door de politie opgepakt en afgevoerd naar een crisisopvang voor tienermoeders en drugsverslaafden. Hoe gevaarlijk is Ilona als moeder? Wat gaat er gebeuren met Myrthe? En hoe heeft deze situatie zo kunnen
escaleren? Gevangen in de gesloten wereld van jeugdbescherming gaat Ilona, zoals zij zegt, de strijd aan tegen leugens en bedrog.
In deze aangrijpende en filmische documentaire zien we hoe Ilona als moeder probeert het beste te doen in het belang van haar kinderen, maar volgens de jeugdbeschermers voert zij alleen maar strijd en is zij hierdoor juist het belang van de kinderen uit het oog verloren. Een patstelling waarbij de kinderen het slachtoffer worden.
Deze documentaire van Ronald Voort geeft geen antwoorden maar laat zien door welke emotionele windtunnel alle betrokkenen worden geblazen waarbij niets en niemand ontzien wordt.