Zaterdag 19 januari 2019

Bert Hadders met Joost Dijkema

Kokeleko

‘Kokeleko’: twee mannen, twee gitaren en een hoop verhalen en liedjes over de Drents-Groningse Veenkolonies.

Kokoleko

Bert Hadders was de afgelopen tien jaar voorman van de band De Nozems, waarmee hij veel hits scoorde. Nummers als ‘Poolse Bruid’, ‘Woar Blift De Zummer’ en ‘Elvis, Keuning Van De Bunermond’ zijn niet meer weg te denken uit de Veenkoloniale canon.

De afgelopen jaren schreef Hadders liedjes voor het RTV Noord-programma De Centrale. Luisteraars gaven een zwengel aan het Rad van Kokeleko. Het onderwerp waarbij het pijltje stopte, daarover schreef Bert dan een liedje.
Veel songs gaan over de historie van de Veenkolonies en het Noorden in het algemeen. Zoals over de landbouwstaking van 1929 waarbij Eltjo Siemens het slachtoffer werd van een door de marechaussee afgevuurde kogel, over het uitgaansleven van Oude Pekela in de jaren vijftig, over de groenteboer van het Oosterpark en over turf-gospels uit de tent van het Leger des Heils.

Deze songs staan centraal in het programma ‘Kokeleko’, maar natuurlijk komen er ook hits voorbij uit de Nozems-tijd. De charismatische Bert Hadders (Tweede Exloërmond, 1962) neemt zijn publiek mee in zijn fraai verhalende liedjes. Hadders wordt in ‘Kokeleko’ geflankeerd door de Drentse Stadjer Joost Dijkema, een fenomenale fingerpicker op gitaar en banjo.

‘Hadders heeft oog voor mensen en weet in zijn liedjes in een paar minuten een machtig mooi portret van iemand te schetsen. ‘ (Moors Magazine over 'TJEU')
Hadders won in 2014 de Streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden