vanBeresteyn

De Partizanen

06 mei - 20:15

Voorstelling

Theater \ Cabaret

Welkom in Partizaniƫ

Thomas Gast en Merijn Scholten zijn De Partizanen. De twee cabaretiers begonnen bij Comedytrain, wonnen in 2013 het Leids Cabaret Festival en kregen in 2015 De Neerlands Hoop voor het beste debuutprogramma. Verder kent u beide mannen wellicht van Spijkers met Koppen. Na hun prijswinnende debuut uit 2014 gaan De Partizanen opnieuw het land in, om u ervan te overtuigen dat ze de moeite waard zijn.

Uit het juryrapport van het VARA Leids Cabaret Festival 2013:

"De Partizanen zijn oorspronkelijk en authentiek en in hun verhaalopbouw volledig onvoorspelbaar. Het natuurlijke en zelfverzekerde van hun theateraanwezigheid straalt een groot spelgemak uit. De heren zijn sympathiek en brutaal. Hun humor is mentaal en droogkomisch en met groot gevoel voor taal belichten ze onze tijdsgeest.

NRC (****): ‘’Virtuoos absurd.’’
Theaterkrant.nl:Betere onzin-op-een-stokkie-werk.’’
Meppeler Courant (****): ‘’Sterk taalgebruik en vloeiend samenspel .‘’
Volkskrant  (***) : ‘’Vernuftig en hoge lachwaarde.’’
Leidsch Dagblad – ‘’Onbedaarlijk grappig. (…) Briljant.’’
Zeeuwse Courant – ‘’Knappe staaltjes satire’’

Prijsinformatie

Normaal
€ 17,50

Datum

06 mei 20:15 koop tickets

De Pers

NRC **** 
Het surrealisme past hun goed. In hoog tempo spelen Gast en Scholten een lachwekkende sketchshow. 
 
8weeky *****
Als je er dan toch voor kiest niks zinnigs te zeggen, daar bewust mee aan de slag gaat en vervolgens met sketches komt die allemaal raak zijn; ja, dan ben je als cabaretduo De Partizanen heel goed bezig. Het is slimme lolligheid wat de klok slaat, gehuld in twee strakke jasjes. Verplichte kost voor wie cabaret een warm hart toedraagt. (…) Geen stijve, plichtsgetrouwe kleinkunst dus, maar muziek van de 21ste eeuw. De Partizanen durven alles en iedereen belachelijk te maken, inclusief henzelf, en maken cabaret niet groter (maar ook zeker niet kleiner) dan het is. Bovendien duurt geen sketch te lang. Integendeel, de voorstelling had nog best wat langer mogen duren
 
Theaterkrant **** 
Ze zijn jong, snel en heel grappig: De Partizanen (…) Welkom in Partizanië is een grappige en vlog gecomponeerde voorstelling, in regie van Floris van Delft, waarmee De Partizanen opnieuw laten zien een geheel eigen stijl te hebben waarmee ze de zaal volledig plat kunnen spelen. (…) Scholten en Gast schakelen heel snel en hun sketches hebben veel onverwachte, grappige wendingen.
 
Het Parool ***
Een snelle stroom van absurdistische sketches. (…) Een lollig concept waarmee ze commentaar leveren op de terreur van opdringerige verkopers en doorgeslagen keuzevrijheid. (…) Heel sterk is de stommefilmscène, begeleid door titelkaarten, waarin een jerrycan de familie van een andere jerrycan vermoordt. De rouwende jerrycan gaat daarop in training om zijn geliefden te kunnen wreken. Inventief, idioot en vooral erg geestig. 
 
Volkskrant ***
Geestig en knap geacteerd (…) Snelle sketches en dialogen die inhaken op trends, hypes en omgangsvormen, dit alles flitsend omlijst met video, licht en muziek. Een sketch spelen kun je wel aan Gast en Scholten overlaten.

Absurd, verfrissend en rebels: het duo De Partizanen verovert het cabaret. Hun nieuwe show heet ‘Welkom in Partizanië’.
 
DE ‘BRAINSHAKE’ VAN DE PARTIZANEN
 
Wat hebben een jerrycan met gevoel, een koffiemaal-verslaafde en een gewiekste luciferverkoper met elkaar gemeen? Ze komen voor in het nieuwe cabaretprogramma ‘Welkom in Partizanië’ van De Partizanen. Wie zegt u? De Partizanen? Maak kennis met een hoogkomisch duo dat stormenderwijs Nederland verovert met hun snelle, absurde humor. Die heeft er ook voor gezorgd dat ze sinds kort de huiscabaretiers zijn van DWDD, waar ze op vrijdag de week afsluiten met hun ‘Weekdesk’. Maar terug naar het theater, want daar liggen hun wortels. Onder het motto ‘Een lach, je bent in Partizanië’ slepen Merijn Scholten en Thomas Gast (beiden 1983) het publiek hun totaal eigen universum in, waar ‘kameraderie’ hoog in het vaandel staat.
 
Geen rode draad a.u.b.
Is het wel cabaret is dat zij maken? “Kenners noemen het cabaret, maar wij noemen het Action Packed Adventure Theatre (A.P.A.T.).” Juist. De Partizanen verstaan de kunst om eigentijdse trends en hypes te vertalen in hilarische sketches, malle dansjes, gekke liedjes en absurde dialogen die elkaar in hoog tempo opvolgen. Voorzien van flitsende videobeelden en dito muziek. Hoe komen ze erop, is eigenlijk de enige vraag  die er toe doet. “Dat blijft natuurlijk altijd een beetje vaag. Soms heeft de één een inval, soms de ander. En soms ontstaat het gezamenlijk. Als je alles wat wij in ons leven tot ons hebben genomen aan observaties, ervaringen, tv-programma’s, boeken en muziek in een blender gooit, dan komt er kennelijk dit uit. Een ‘brainshake’, zo zou je het kunnen noemen.” Daarnaast zijn de mannen wars van een rode draad, ze zeggen aan het begin van hun programma zelfs: “Als je die ziet, waarschuw dan even, dan halen we hem eruit.” Niks is zo onuitstaanbaar, vinden ze, als een onoprechte rode draad. “Wij onderschatten ons publiek niet en gaan ervan uit dat ze daar doorheen prikken. Bovendien zijn we kinderen van onze tijd: snel verveeld en met een korte aandachtspanne. We gaan door zolang een scène ons bevalt en doen weer iets anders als we daar zin in hebben. Wij noemen onze voorstellingen wel eens semi-intellectuele kwalitaria met ambachtelijk bereide, in lijnzaadolie gebakken hersensnacks. Dat is niet waar trouwens, zo noemen we onze voorstellingen nooit. Maar misschien gaan we dat wel doen nu.” Kortom: die Partizanen, dat is een apart slag. 
 
Helden 
Wie daarnaast voor inspiratie zorgen zijn bijvoorbeeld de makers van ‘South Park’: “Matt Stone en Trey Parker zijn supergrappig en voor niets of niemand bang. Ze hebben een flauwe poep- en-pies-animatieserie, die meteen grappig was, in twintig jaar laten evolueren tot een geniale mix van actuele humor en absurdisme. We kijken ook met bewondering en interesse naar hun samenwerking. Ze vertrouwen volkomen op elkaars talenten.” In eigen land zijn het vooral Toon Hermans, Hans Teeuwen en ‘Jiskefet’ die op veel enthousiasme kunnen rekenen. “Hermans is voor ons een perfecte mix van een absurdist, een zanger, een stand-up comedian en een acteur. En dat allemaal gebracht met een ongeëvenaard gevoel voor timing. Hans Teeuwen staat wat humor betreft op eenzame hoogte in Nederland. In zijn beste tijd was ‘ie een onverklaarbare explosie van originaliteit, muzikaliteit, lef, expressie en totale overgave. Totaal schaamteloos en dat is bevrijdend om naar te kijken. De makers van ‘Jiskefet’ bewonderen we om hun typering van mensen, zij weten de essentie én de tragiek enorm goed te vangen.”
 
Nationale trots
Dat alles hebben Gast en Scholten meegenomen voor hun tweede show ‘Welkom in Partizanië’.  Op de vraag wat voor land dat eigenlijk precies is, luidt het droge antwoord: “Partizanië en zijn lokale bevolking zijn nog niet volledig in kaart gebracht. Het is wat dat betreft een walhalla voor de ambitieuze antropoloog. Wat ons tot nu toe het meest heeft verbaasd is het volkslied, dat volkomen atonaal en tekstueel onbegrijpelijk is, maar je achterlaat met een aan waanzin grenzend gevoel van nationale trots.” Een visum is gelukkig niet nodig, want “Partizanië valt onder het Schengen-verdrag, dus in principe is het vrij reizen. Maar een geldig toegangsbewijs wordt door ons wel op prijs gesteld.” Dus wie de reis naar het onbekende niet schuwt, kan met een gerust hart op weg naar Partizanië.
 
‘Welkom in Partizanië’ van De Partizanen is te zien in de theaters t/m 31 mei. Informatie: www.departizanen.nl of www.bunkertheaterzaken.nl
 
++++++++++++++++
De Partizanen in het kort
Hun geschiedenis laat zich lezen als een spannend jongensboek. Thomas Gast en Merijn Scholten leren elkaar in 2008 kennen bij stand up comedy-collectief Comedytrain. Samen maken ze in 2012 de satirische documentaire ‘Alles voor een lach’ over de onbekende comedian Rob van Liempt. De samenwerking bevalt, want meteen daarna richten ze De Partizanen op. Na amper drie maanden doet het duo mee aan het Leids Cabaret Festival 2013, waar ze moeiteloos jury- en publieksprijs winnen. Hun debuutprogramma ‘De Partizanen’ is vorig jaar bekroond met de Neerlands Hoop, de cabaretprijs voor de meest veelbelovende nieuwkomers. De pers was laaiend enthousiast, NRC schreef onder andere: “In één klap is het cabaret een fantastisch sketchduo rijker.” ‘Welkom in Partizanië verzamelde ook al de nodige sterren. “Inventief, idioot en vooral erg geestig”, schreef Het Parool bijvoorbeeld over de voorstelling.